Kategoriarkiv: Länder

20-årsjubileum

Vad tiden går fort. Idag för 20 år sedan så förlovade vi oss, jag och Ole på Sala Thai i Stockholm. Detta skedde endast 29 dagar efter vi blev ihop :-) Fast när det gäller tiden som vi blev ihop är vi inte överens om. Ole räknar från den 1 december 1990, det var då vi gick på vår första ”dejt” om vi nu kan kalla det för det. Han och min lillebror följde med och tittade på när jag hade basketmatch och efteråt så åt vi pizza :-) Det var egentligen inte förrän under februari och mars som vi började umgås mer och åkte på kompisresor till Sälen ett antal gånger. Vi var ut och dansade någon gång i Södertälje, på Avenyn som det hette på den tiden och jag blev uppvaktat gång på gång med blommor och vid ett tillfälle med en låt som han skrivit text och musik till själv. På den tiden spelade han mer piano än det blivit på flygeln här hemma senaste åren.

Första 10 åren så reste vi en hel del, bilade mycket i Tyskland och Österrike. Vi bodde till en början i min 1a på 44 kvm på Stenkullevägen 9 i Nykvarn då Ole låg i lumpen på KA1 (Vaxholm). Det blev en del turer även dit ;-) Jag hade en undulat som hett Karlsson.

När han var färdig med lumpen så flyttade vi in i hans 2a i Fornhöjden och där skaffade vi katt (1991), Bond och Napoleon. Bond dog för 2,5 år sedan drygt 17 år gammal. Napoleon dog för ung, bara 12 år, troligen förgiftad. 1994 så hittade Ole några kattungar, två levde och de andra var döda. De fanns inne på Scania Hovsjös område ute vid några lastpallar. Vi tog hand om dem och Missy blev 15,5 år gammal och syster Smulan är nu 16,5 år och mår väl. Hon har alltid varit skygg men senaste 3-4 åren så är hon väldens keligaste som gärna hoppar upp i sängen och tar plats och buffar för att få gosa. Även i Fornhöjden hade vi Undulater, Karlsson som blev minst 12 år gammal, Lollo, Nisse, Lilli och Lilli. Lilli den första blev fångad av Bond en gång, men Bond var så liten så när jag jagade honom så släppte han fågeln fri. Ingen skada skedd men sedan dess var aldrig fåglarna lösa med katterna i närheten. Katterna älskade att ligga och sova ovanpå burarna.

Efter 6 år med pluggande, jobbande och gnetande och vi levde på 3-kronors matlådor så sparade vi ihop till starten av bygget av vårt hus i Nykvarn som vi flyttade in i 1997. Det blev ett enplanshus från Modulent på 120 kvm på Stallbacksvägen 5 i Nykvarn. Där träffade vi våra goda grannar som byggde sitt Modulenthus samtidigt, Yvette, Anders, Anna och Pontus. Även om vi inte bor grannar längre så är de för alltid våra världens bästa grannar. Det var mycket slit men tomten då vi sållade bort glas från hela matjorden som vi sedan täckte marken med. Jorden hade först skrapats ihop från ytan och lagts på hög.

2001 kom Robert så äntligen till världen, och hade jag fått bestämma själv så hade vi haft barn redan vid 25. Men äntligen så var han hos oss och det var en tuff början då Ole fick ta många långa promenader med Robert i vagnen. Förlossningen kom igång på övertid och tog ca 3 dygn och slutade med akutsnitt. Den rackaren satt fast.

2004 kom sedan lillasyster, Aliette. En bestämd dam som inte ville vänta på sig som storebror, utan tittade ut redan 5 1/2 veckor för tidigt. Hon var stor för att vara tidig. Undrar hur stor hon blivit om jag gått tiden ut med henne, drygt 4,2 kg om hon följt kurvan. Vi fick tillbringa första tiden på SöS neonatalavdelning och Ole pendlade medan jag fick stanna kvar med Aliette. Jag längtade hem och efter 9 dagar så var familjen återförenad.

2005 på hösten gick flyttlasset till Järna, till Skyttens väg, där vi bor kvar än idag. 2008 så fick vi tillökning igen i familjen och det var Roberts katt Findus som är en knasig men ändå gullig katt. Han hittar tyvärr på för mycket rackartyg som skapar extraarbete.

För tillfället är det nu en period då vi inte ser så mycket av varandra, vi jobbar en hel del, tränar och tävlar en hel del, skjutsar barnen på alla deras aktiviteter och så vidare. Men barnen blir snart större och klarar sig mer på egen hand så då hoppas vi på lite mer vuxentid tillsammans. Nu är livet ett pusslande. På lördag är det fest på Skogshöjd som SSS arrangerar som tack för hjälpen för tv lyckade tävlingar, Junior-SM och Masters-SM, och då har vi lånat ut barnen till farmor och farfar så vi kan ha en kväll och förmiddag för oss själva. Det ser jag fram emot.

Idag kom Ole hem med en jättebunt tulpaner. 20 trodde jag men inte då, det var 50 stycken. Du gillar ju tulpaner sa han. Ja då har du väl köpt för kommande 30 år också ;-) Så nu är rummen fyllda med tulpaner.

Oktobersfest Wiesn i München

Nu äntligen  blev det av med en Oktoberfest-resa med Oles bror Nico och hans sambo Sandra. Vi har pratat om det i flera år innan vi äntligen fick till det. Resan startade den 23 september och efter att vi kommit till hotellet vid 15-tiden så tog vi oss ner till Oktoberfest Wiesn.

Det var packat med folk men fortfarande så att det gick att ta sig fram hyfsat. Vi gick in i tält efter tält för att hitta plats bland de icke bokningsbara platserna men det var svårt. Vi insåg ganska snart att skulle vi ha chans att hitta plats så skulle det vara utomhus. Men det gjorde egentligen ingenting för utomhus var det 25 grader varmt och strålande sol. Kunde inte haft mer tur med vädret. Till slut hittade vi en plats hos Löwenbräu. Vi hamnade bland några tyskar och bakom mig och Ole satt ett gäng redan packade norrmän som satt och schkålade med andra tyskar. Vi åt och drack öl och sjöng glatt ihop med resten av gästerna vid bordet.

Vi beställde in en varsin Maß (1 liters glas) med öl. Till middag blev det sedan en halv grillad kyckling var för Ole och Nico, Käsespätzle för Sandra och en halv grillad anka med semmelknödel för mig. Ankan var kanongod men semmelknödeln var slemmig i konsistensen. Som tur var ankskyn riktigt läcker.
De stängde klockan 23:30 och vi promenerade runt innan dess och köpte på oss ett gäng brända mandlar i olika smaker. De var riktigt goda och de med chili var heta så det brändes gott i munnen. Vi tog några drinkar och ville sedan åka lite spöktåg som avslutning men då hade de redan stängt åkattraktionerna och vi begav oss tillbaka till hotellet. En viss person, ej nämnd, slocknade efter 4 Maß i en garderob i korridoren som gick höger från den som gick vänster till våra rum. En var som en zombie på vägen hem efter 3 Maß och en annan var som en Duracellkanin efter den sista Red Bull med vodka.
Riktigt roligt hade vi och det skulle vara roligt att göra om det igen.

Födelsedagsfirande i Frankfurt

Till lunch så åkte jag med jobbarkompisarna till ett italienskt ställe där de pasta, fisk. stekar och pizza. När vi kom till parkeringen var det fullt, enligt oss. Men det tyckte inte en liten äldre herre som vinkade in oss och lät oss parkera in två bilar. Vi satte oss till bords och beställde. Det tog tid, och vi som skulle äta snabbt. Killarna från Koblenz ville till McDonalds, men eftersom varken Anders eller jag hade kontanter så fick vi hitta ett annat alternativ där de tog kort och då hamnade vi här efter tips från en av kollegerna på verkstaden i Offenbach. När väl maten kom smakade den ypperligt. Jag åt fisk och de andra pizza. När vi skulle åka så var även vi inparkerade och den lille mannen kom återigen springandes och mumlade att vi skulle vänta så försvann han. Efter ett par minuter kom damen som ägde volvon som parkerat in oss och flyttade på den och vi kunde åka tillbaks till jobbet igen. Den lille italienaren var en variant av inkastare

När arbetsdagen var över så var det dags för lite firande. Ole och jag åkte till en Therme inne i Frankfurt som heter Titus Therme, bilder finns under Fotogalerie och Saunalandschaft. Det var nog bottenstället av alla jag varit på. Trist och i tre våningar så amn fick springa en massa i trappor, där jag även snavade med mina badtofflor som fastnade i trappsteget. Vi gav oss av efter 3 timmar och åkte tillbakak till hotellet. Vi var ganska hungriga och klockan var kring 22-tiden. Vi beslöt oss för att prova på stället där jobbarkompisarna varit andra kvällen medan vi var på Rhein-Main Therme hela dagen och kvällen. De hade suttit ute i en Biergarten och druckit öl och ätit Schweinhachse ganska sent då det borde vara öppet. Jag ringde en av killarna från Koblenz och han förklarade att vi skulle gå längs med Rhenfloden ca 500 meter så kommer vi dit. Vi chansade och knallade iväg.

Det känndes som vi gick och gick och såg inte skymten av något uteställe med servering. Vi frågade en cyklist som hade stannat till och han visste inte vad vi menade för ställe men att det fanns något eett par hundra meter längre bort. Vi fortsatte och det var attans vad det fanns flygfän längs med stigen vid vattnet. Det var till att hålla mun och ögon i minimalt öppningsläge. Men så till lsut hittade vi ett ställe som var fullpackat med folk ute och något joppi med Audi hade tydligen varit på gång för det plockades undan en scen och en Audibil stod som presentation. det här såg verkligen exklusivt ut och jag som inte ens hade sminkat mig efter bastandet. En klänning hade jag i alla fall på mig. Vi tänkte att vi går in, kosta vad det kostar.

Baren på Gerbermühle

Vi hade hittat rätt ställe Gerbermühle var namnet. Servitören tog emot oss och frågade hur många vi var, två var svaret och han sa att vi fick sätta oss i baren så länge och vänta någon kvart så skulle de fixa plats åt oss.

Jag beställde en caipirinha och Ole något lättare alkoholfritt. Efter tio minuter kom servitören åter och tog med sig våra drinkar och visade oss vår plats. Vi båda beställde en lättare sparrissallad med proscuiotto och medan vi väntade smuttade vi på våra drinkar och njöt av den ljumma sena kvällen. Det var fortfarande mycket folk och klockan var 22:30. Många satt på terassen och många satt även i Biergarten.

Terassen på GerbermühleSå här ser det ut dagtid. Biergarten och terassen ser inte lika mysigt som på kvällen med alla ljus.

Salladen var riktigt god och hade det varit tidigare på kvällen hade jag ätit en Schweinhachse. Men så sent och lägga sig med magen full av kött känndes inte så lockande. Det får bli nästa gång. Till efterrätt åt vi glass med bär och det var så gott så vi satt länge och smuttade på den. När notan kom väntade vi oss en rejäl nota, men den var ganska human och drinkarna hade de bjudit på. Ännu en variant på ”inkastning” känndes det som eftersom det var så sent vi kom och de vill ha så många gäster som möjligt, eller så glömde de bara att ta betalt. Jag tror dock på alternativ nummer ett, det känndes verkligen som de bydde sig om sina gäster och vi kände oss väl uppassade av mycket trevlig personal.

Biergarten på GerbermüleVi promenerade hem strax före midnatt och det var fotfarande en härlig ljummen natt. Väckarklockan ställde vi på 05.20 för i morgon skall vi flyga hem och vi har 13 mil till Frankfurt Hahn-flygplatsen. Flyget går strax efter 09.00 och vi skall lämna hyrbilen innan. Det blir en tung morgon och frukosten öppnar 06.30, när vi egentligen tänkt åka. Men om vi har bilen packad och har checkat ut innan så hinner vi äta en snabb frukost. Hoppas vi kan sova gott de få timmar vi får sova, men det har varit värt det med det trevliga firandet.

Sol, bad och bastu

Sängarna har jag alltid problem med när jag är på resande fot utomlands. Jag saknar min sköna bäddmadrass. Hotellet verkar byggt under 70-talet och saknade aircondition på rummen. Fönstret var öppet när vi kom men det gick inte att ha öppet under natten för trafikljudet. Jag är superkänslig mot ljud när jag skall somna.

Efter en hård natt så började morgonen med en god och rejäl frukost. Sedan begav vi oss ut på en shoppingrunda efter en kabinväska till, leksaker till barnen, kläder samt vin. Till Robert köpte vi planetsystemet som var halvrunda utbuktade och floureserande samt  ett bilkortspel och till Aliette ett par hundar från schleisch samt fina hårsnoddar med pärlor på. På Zara hittade jag ett par jogginbyxor for 5,9 Euro samt en stickad bommulströja för 8,90 Euro,  superpris  Vi åt lunch ute i det vackar vädret. Det fanns sallad i lösvikt som man kunde köpa i en av butikerna och det blev lunchen. Mycket mozzarella och tomater samt kronärtskocka. Till efterrätt hade jag även där köpt färska jordgubbar och ananas.

 När det  var gjort åkte vi till Rhein-Main Therme. Där tog de inte emot kort så vi fick åka vidare för att finna en bankomat för mer kontanter. Det tog sin lilla tid. Väl tillbaks på Therme så var det ett ok ställe. Den ligger just nu på min sista plats bland de jag varit på. Etta är Therme Erding, tvåa Ostsee Therme och trea denna Rhein-Main Therme. Vi bastade och var på flera aufgüsse och solade ute på solstolarna i trädgårdslanskapet. Dessa aufgüsse är alldeles udnerbara och svettigt tuffa. Lunchen blev en enkel kycklingsallad och så en Long Island icetea till det  Det var inte så mycket folk, lite lagom.

En nackdel var att utomhus vid borden fick man sitta och röka på hela utrymmet och det var störande, de kunde ha delat upp det. En annan sak som var under all kritik var toaletterna. Jag har alltid tidigare varit så imponerad över tyskarnas renlighet på offentilga toaletter. Men här var det vidrigt. Tamponder och kiss överallt, det stank. Jag fick säga till varje gång jag behöde gå på toaletten, inte så ofta som tur var, så att de kunde göra rent. Jag framförde mina kommentarer om Therme Erding där man knappt lämnat toaletten så var någon där och städade, samt övriga utrymmen. Killen jag pratade med sa att de har inte så mycket gäster på Erding så det är lättare. Jag fick upplysa honom att det är Tysklands största therme. Annars så var det ok. Jag skall lägga upp en egen länk i menyn där vi även kommer ranka alla therme vi varit på med hänseende till flera kriterier.

Klockan var kring 22-tiden när vi begav oss mot Offenbach till hotellet och jag ringde upp kollegan jag skall träffa i morgon. De var flera, en till från Svarigen och två från Koblenz, som skulle vara med under morgondagens aktiviteter. De satt ute i ”Biergarten” och drack öl och hade ätit Schweinhachse, det lät ju förträffligt men vi var så trötta så vi ville lägga oss. Vi bestämde att vi skulle ses vid frukosten i morgon. Sedan sov vi hyfsat på de hårda sängarna.

Frankfurt here we come

Det var stressigt att packa och komma iväg men klockan 17.15 var vi på väg mot Skavsta. Mitt pass hade gått ut för ett år sedan så jag var först tvungen att skaffa ett tillfälligt pass hos polisen på Skavsta. Fotograferingen gick inget vidare, det fungerade inte för apparaten sa att antingen så stod jag inte rakt eller så tittade jag inte rakt. Men efter tre försök så blev det i alla fall något. Vi skyndade oss till incheckningen och var sedan på väg 19.05.

Efter två timmar i de mest obekväma flystolar så var vi framme i Frankfurt. Där regnade det och det var ca 15 grader. Känndes inget vidare men hoppades på bättre väder under morgondagen.

Vi plockade upp en BMW 525 diesel på AVIS och körde till närmaste matställe en kilometer från flygplatsen. Jag funderade på att beställa en barnportion men tänkte att det kanske blir för lite. Jag skulle ha beställt en barnportion insåg jag ganska snart. Det blev fläskfilé med svamt, gräddsås och stekt spätzle och kokta grönsaker till det. Det var hur gott som helst, men jag orkade inte mitt. Ole lyckades klämma i sig mina rester för att det var så gott. Efter maten så åkte vi vidare till Offenback, 13 mil österut och strax öster om Frankfurt.

Hotellet Golden Tulip var ett gammalt hotell och relativt billigt, vad jag hört har Frankfurt bland de dyraste hotellrumspriserna i Tyskland. Det var ganska ok ändå. Ganska trötta däckade vi snabbt. I morgon skall det bära av till Rhein-Mein Therme