Kategoriarkiv: Husbygge

20-årsjubileum

Vad tiden går fort. Idag för 20 år sedan så förlovade vi oss, jag och Ole på Sala Thai i Stockholm. Detta skedde endast 29 dagar efter vi blev ihop :-) Fast när det gäller tiden som vi blev ihop är vi inte överens om. Ole räknar från den 1 december 1990, det var då vi gick på vår första ”dejt” om vi nu kan kalla det för det. Han och min lillebror följde med och tittade på när jag hade basketmatch och efteråt så åt vi pizza :-) Det var egentligen inte förrän under februari och mars som vi började umgås mer och åkte på kompisresor till Sälen ett antal gånger. Vi var ut och dansade någon gång i Södertälje, på Avenyn som det hette på den tiden och jag blev uppvaktat gång på gång med blommor och vid ett tillfälle med en låt som han skrivit text och musik till själv. På den tiden spelade han mer piano än det blivit på flygeln här hemma senaste åren.

Första 10 åren så reste vi en hel del, bilade mycket i Tyskland och Österrike. Vi bodde till en början i min 1a på 44 kvm på Stenkullevägen 9 i Nykvarn då Ole låg i lumpen på KA1 (Vaxholm). Det blev en del turer även dit ;-) Jag hade en undulat som hett Karlsson.

När han var färdig med lumpen så flyttade vi in i hans 2a i Fornhöjden och där skaffade vi katt (1991), Bond och Napoleon. Bond dog för 2,5 år sedan drygt 17 år gammal. Napoleon dog för ung, bara 12 år, troligen förgiftad. 1994 så hittade Ole några kattungar, två levde och de andra var döda. De fanns inne på Scania Hovsjös område ute vid några lastpallar. Vi tog hand om dem och Missy blev 15,5 år gammal och syster Smulan är nu 16,5 år och mår väl. Hon har alltid varit skygg men senaste 3-4 åren så är hon väldens keligaste som gärna hoppar upp i sängen och tar plats och buffar för att få gosa. Även i Fornhöjden hade vi Undulater, Karlsson som blev minst 12 år gammal, Lollo, Nisse, Lilli och Lilli. Lilli den första blev fångad av Bond en gång, men Bond var så liten så när jag jagade honom så släppte han fågeln fri. Ingen skada skedd men sedan dess var aldrig fåglarna lösa med katterna i närheten. Katterna älskade att ligga och sova ovanpå burarna.

Efter 6 år med pluggande, jobbande och gnetande och vi levde på 3-kronors matlådor så sparade vi ihop till starten av bygget av vårt hus i Nykvarn som vi flyttade in i 1997. Det blev ett enplanshus från Modulent på 120 kvm på Stallbacksvägen 5 i Nykvarn. Där träffade vi våra goda grannar som byggde sitt Modulenthus samtidigt, Yvette, Anders, Anna och Pontus. Även om vi inte bor grannar längre så är de för alltid våra världens bästa grannar. Det var mycket slit men tomten då vi sållade bort glas från hela matjorden som vi sedan täckte marken med. Jorden hade först skrapats ihop från ytan och lagts på hög.

2001 kom Robert så äntligen till världen, och hade jag fått bestämma själv så hade vi haft barn redan vid 25. Men äntligen så var han hos oss och det var en tuff början då Ole fick ta många långa promenader med Robert i vagnen. Förlossningen kom igång på övertid och tog ca 3 dygn och slutade med akutsnitt. Den rackaren satt fast.

2004 kom sedan lillasyster, Aliette. En bestämd dam som inte ville vänta på sig som storebror, utan tittade ut redan 5 1/2 veckor för tidigt. Hon var stor för att vara tidig. Undrar hur stor hon blivit om jag gått tiden ut med henne, drygt 4,2 kg om hon följt kurvan. Vi fick tillbringa första tiden på SöS neonatalavdelning och Ole pendlade medan jag fick stanna kvar med Aliette. Jag längtade hem och efter 9 dagar så var familjen återförenad.

2005 på hösten gick flyttlasset till Järna, till Skyttens väg, där vi bor kvar än idag. 2008 så fick vi tillökning igen i familjen och det var Roberts katt Findus som är en knasig men ändå gullig katt. Han hittar tyvärr på för mycket rackartyg som skapar extraarbete.

För tillfället är det nu en period då vi inte ser så mycket av varandra, vi jobbar en hel del, tränar och tävlar en hel del, skjutsar barnen på alla deras aktiviteter och så vidare. Men barnen blir snart större och klarar sig mer på egen hand så då hoppas vi på lite mer vuxentid tillsammans. Nu är livet ett pusslande. På lördag är det fest på Skogshöjd som SSS arrangerar som tack för hjälpen för tv lyckade tävlingar, Junior-SM och Masters-SM, och då har vi lånat ut barnen till farmor och farfar så vi kan ha en kväll och förmiddag för oss själva. Det ser jag fram emot.

Idag kom Ole hem med en jättebunt tulpaner. 20 trodde jag men inte då, det var 50 stycken. Du gillar ju tulpaner sa han. Ja då har du väl köpt för kommande 30 år också ;-) Så nu är rummen fyllda med tulpaner.

Tunaängen bygger ut

Här är det full rulle med utbyggnad av Tunaängen. Allt kommer i färdiga större delar som monteras på plats. Souterängdelen som skall rymma jourrum och lite annat.

Souterängdelen

Robert hittade en fin plats att övervaka arbetat på. Äppelträd kan användas som utkik. Kranen är på väg med första delen.

Robert håller koll på kranen Nu händer det något

Även Aliette hittade en bra plats i samma äppelträd.

Aliette har bra koll hon med

Kranen kommer nu med första delen och den kör de över hustaket på befintlig byggnad. Det var nervöst, för det var väldigt nära antennen och skorsttenen ett tag.

Så här lång är kranen Första delen på väg över taket

Nu gäller det att få första delen på exakt rätt plats.

Nu gäller det att träffa rätt

Nästa del tog de bredvid huset istället för ovan taket. det kändes tryggare och gick bra.

Del nummer två kom från sidan av huset

Inpassning av del tre. Robert och Aliette tyckte det var spänannde.

Del tre att passa in

Aliette och Robert sprang ner i skogen och myste i solen med att kasta kottar och leka med pinnar.

Aliette kastar kottar Killar och deras pinnar

Nu fästes det kanter för att väggarna skall ha stöd.

Lite finlir inför väggarnas monering

Första väggen på gång. Farbror Nico håller koll.

Första väggen på väg

Snart på plats

Väggen skall passas in

Sedan rullade det på med vägg två och tre. Aliette hade nu tröttnat på att titta på bygget och leka med kottarna och ville ha min uppmärksamhet istället. Jag lämnade av henne hos farmor och återgick till fotograferandet.

Vägg nummer två och tre Aliette har tröttnat på bygget

Nu var det pyssel med del fyra, det gällde att få den att åka ner i skåran med lika mycket kraft i båda ändarna. Kranen som användes var en kran med en räckvidd som skulle nå upp till molnen kändes det som.

Del fyra på väggen En kran som når rejält långt

Här får farbror Nico rycka in och ge ett handtag.

Farbror Nico rycker in

Nu har det gått hyfsat långt på några timmar.

Fler väggar på plats

Väggen med dörrhålen på väg.

Dörröppning mot befintligt hus

En liten trädlåda, ser det ut som, alla ytterväggar på plats samt en innervägg. Nu har mörkret börjat falla och detta är sista biten för idag. I morgon kommer taket på plats. För kvällen skall hålet det täckas med presenning.

De flesta ytterväggarna på plats

Uppfarten tar form

Slänten ner mot blivande dammen

Idag kom Conny för att göra färdigt det sista med uppfarten och slänterna. Han fyllde upp längs med hela uppfarten så att man nu kan köra upp och han grävde ur så vi fick en vändplan uppe vid huset. Han släntade av slänterna och jämnade till så det blev snyggt.

I den här slänten ner mot dammen skall jag sätta dammväxter och eventuellt framöver så kommer det en carport hit.

Här kan man nu vända bilen. Nu slipper vi bära upp alla tunga kassar nerifrån garaget och sovande barn. Nu kan vi parkera direkt utanför trappan och bära in allt på bara några meter.

Blivande vändplan uppe vid huset

Conny är nu färdig och kör ner sin lilla grävare. Conny är en kille som kan konsten med att köra grävare i svåra miljöer, med en suverän teknik och precision. När han skulle gräva ur dammen det han kom åt trodde jag mitt hjärta skulle stanna och att han skulle välta ner med grävaren i gropen. Men det gick hur fint som helst.

Conny på väg nerför uppfarten Conny färdig med att jämna till uppfarten och slänterna

Det känns som vi fått en motorväg upp till huset nu.

Nu har Conny fyllt upp så det går att köra upp till huset

Bredvid garaget behövdes det också jämnas till. Det finns mycket kvar att göra där, det är mest lera.

Bredvid garaget skall det också jämnas till

Lilla slänten till höger om huset skall täckas med växter och dekorsten. Vi har ett ton dekorsten kvar som skall ut.

Den andra slänten är snyggt jämnad

Sedan har jag mitt dammprojekt i sommar, det skall muras med lecablock så att inte grunden till uteplatsen undermineras och sedan skall dammen finplaneras i botten. Mer sand och sten skall bort från berget innan jag lägger i dammdukarna.

Blivande dammen