Kategoriarkiv: Katt

Findus och räven

Idag var Findus ute och roade sig. Jag var med barnen och simtränade men Ole så hela händelsen men missade att filma det.

Han satt i lillstugan på kontoret och jobbade och tittade ut och får se Prisse, som han uppfattar det. En stor orange sak och funderar över hur kunde han vara ute lös? Han tittar noggrannare och ser att det är inte Prisse det är en räv. Räven lägger sig tillrätta vid karet som är kornas vattenbehållare under sommaren. Vad han också ser är Findus som ligger bara en meter ifrån på en sten och där ligger nu de två och observerar varandra. Nyfiken räv och nyfiken katt. Ole blir dock lite orolig att något ska hända Findus så han går ut och räven blir skrämd och sticker iväg över fältet.

Det hade varit roligt att ha en filminspelning på detta.

Vi har en cool och klok kattunge.

Jag satt i vardagsrummet och örde hur det prasslade av papper, som en paperspåse, i köket.

Jag frågade dottern vad som händer, då hon hade insyn till köket. Det är Prisse (kattungen) som håller på med kattmatspåsen. Ok, ja då får han väl fortsätta, de är ju ändå oöppnade. Någon minut senare kom han till mig och släppte en påse kattmat framför mina fötter. Har han varit så duktig så var det bara att öppna och bjuda på godsakerna  :-)

Han apporterar leksaker också :-)
Kattmat

Prisse

Mercedes Benz och Prius

Äntligen har vi igår fått hem våra busar Prius ”Prisse” 12,5 veckor och Mercedes Benz ”Mercan” drygt 2 år mamma till Prisse)
Hemresan på ca 4 timmar gick otroligt bra, Prisse sov mest och Mercan också förutom en riktigt goseanfall så dottern fick knöla in handen i buren och gosa med henne. Findus sov som vanligt i Roberts knä i bilen, vi fick täcka Mercans kattbur mellan dem så de inte skulle fräsa på varandra. Vi får se hur det går hemma med den förhoppningsvis kommande vänskapen.Hemma fick Findus vara ute till morgondagen och Mercan väl hemma rullade sig precis överallt och strök in sitt revir på allt och alla :-) De hittade snabbt den nya kattklös-/klätterställningen och slumrade sött in iden.Prisse får bo på sambons jobb till nästa helg då det förhoppningsvis räcker för att bryta ungebandet mellan mamman och sonen. Sedan kommer han hem igen. Vad vi längtar men besöker honom varje dag. Lite roligt att brorsan fick hem sina två busar,  Ivan Turina och Idun, hem samma dag, eller hur +Tony Hellberg  :-)

Prisse på väg hem Prisse på väg hem

Prisse på väg hem

Mercan på väg hem Mercan på väg hem supergosar Prisse sitter och sover

Robert och Findus sover på vägen hem Mercan och Prisse gillar fönsterutsikt

Prisse har hittat högsta platsen i huset

Smulan är mycket piggare

Hon har nu gått en vecka på antibiotika och sköldkörtelmedicin och måt mycket bättre. Örat hänger dock fortfarande blodfyllt men det skall nog ge med sig. Hon  äter som en häst och är som vanligt framfusig igen när vi sitter i soffan med något ätbart och drickbart bredvid. Hon ligger igen på soffan eller på bordet och inte under soffan. Äntligen är hon sig själv igen och vi hoppas att gammelkatten stannar ett tag till med oss.

Igår var sista dagen med antibiotikan. Nu är det bara de små rosa pillrena som skall in två gånger om dagen.

Smulan på veterinärbesök

Smulan hade magrat mycket, hon som redan var smal var nu riktigt mager. Aliette upptäckte att hennes öra var fyllt med något och såg numera ut som en ravioli som hängde vid hennes huvud.

Jag tyckte hon var lite konstig för hon hade gömt sig i torsdags under entretrappan och ville inte komma fram på hela dagen och till slut på kvällen hittade jag henne där under längst in. Till sist lyckades jag locka fram henne vilket inte är superlätt då hon är stendöv. Väl hemma åt hon lite och gömde sig sedan under soffan. Hon brukar alltid ligga på soffan.

Dagen efter när Aliette upptäckte problmemet med hennes öra så ringde jag veterinären om de hade någon tid. Jodå klockan 9:15. Jag lämnade barnen på skolan och åkte tidigare till veterinären och vid undersökningen som blev av lite tidigare så trodde de att det var inte dags än att hon skulle få somna in. Det var ena alternativet då hon faktiskt är 18,5 år gammal. Men hon har varit en pigg katt hela tiden så det nya beteendet och avmagringen var nytt. Vi kom överens att hon skulle stanna för prover och så skulle de ringa mig.

Jag åkte till jobbet och de ringde senare under dagen att hon hade ont i örat , urinvägsinfektion, öroninfektion och behövde medicin för sköldkörteln och njurarna var lite små men inget som inte skulle kunna åtgärdas så de fick göra vad som behövdes och Smulan fick stanna med dropp över natten till dagen efter på eftermiddagen. Hon hade börjat äta, de hade tappat hennes blodöra på blod som uppkommit då hon skakat på huvudet på grund av öroninfektionen. Det hade dock kommit tillbaka dagen efter. Väl hemma så började hon äta lite smått och jag fick ge henne medicin för UVIn och sköldkötreln som tabletter och örondroppar för öroninfektionen.

Kantarellycka

Tog en liten sväng till kantarellstället och hittade en hel del. Gick sedan vidare till ladugården för att kolla in bondens nya kattungar och på vägen dit hittade vi fler kantareller, en aspsopp och några sandsoppar. På vägen hem gick vi och höll koll på andra sidan av vägen och hittade fler kantareller och till sist gick vi förbi stugan och hitta några till på en 500 m sträcka med skog.

Till lunch blir det pannkakor till barnen och abborre från igår till mig och Ole med svampsås (den svampen som inte är kantareller). Jag har inte bestämt vad jag skall göra för middag än med kantarellerna till. Det alternativen jag har just nu som skall grillas är Lammfärsburgare med kantareller eller Kycklingfilé med ruccola, mozzarella och parmaskinka med kantarellsås till. Tror det lutar åt kycklingen idag och hamburgarna i morgon till middag. Så kom Ole in och meddelade att han skulle in till centrum och handla, kräftor :-) Jag är sugen på de Småländska färska kräftorna men det får bli en annan dag.

20-årsjubileum

Vad tiden går fort. Idag för 20 år sedan så förlovade vi oss, jag och Ole på Sala Thai i Stockholm. Detta skedde endast 29 dagar efter vi blev ihop :-) Fast när det gäller tiden som vi blev ihop är vi inte överens om. Ole räknar från den 1 december 1990, det var då vi gick på vår första ”dejt” om vi nu kan kalla det för det. Han och min lillebror följde med och tittade på när jag hade basketmatch och efteråt så åt vi pizza :-) Det var egentligen inte förrän under februari och mars som vi började umgås mer och åkte på kompisresor till Sälen ett antal gånger. Vi var ut och dansade någon gång i Södertälje, på Avenyn som det hette på den tiden och jag blev uppvaktat gång på gång med blommor och vid ett tillfälle med en låt som han skrivit text och musik till själv. På den tiden spelade han mer piano än det blivit på flygeln här hemma senaste åren.

Första 10 åren så reste vi en hel del, bilade mycket i Tyskland och Österrike. Vi bodde till en början i min 1a på 44 kvm på Stenkullevägen 9 i Nykvarn då Ole låg i lumpen på KA1 (Vaxholm). Det blev en del turer även dit ;-) Jag hade en undulat som hett Karlsson.

När han var färdig med lumpen så flyttade vi in i hans 2a i Fornhöjden och där skaffade vi katt (1991), Bond och Napoleon. Bond dog för 2,5 år sedan drygt 17 år gammal. Napoleon dog för ung, bara 12 år, troligen förgiftad. 1994 så hittade Ole några kattungar, två levde och de andra var döda. De fanns inne på Scania Hovsjös område ute vid några lastpallar. Vi tog hand om dem och Missy blev 15,5 år gammal och syster Smulan är nu 16,5 år och mår väl. Hon har alltid varit skygg men senaste 3-4 åren så är hon väldens keligaste som gärna hoppar upp i sängen och tar plats och buffar för att få gosa. Även i Fornhöjden hade vi Undulater, Karlsson som blev minst 12 år gammal, Lollo, Nisse, Lilli och Lilli. Lilli den första blev fångad av Bond en gång, men Bond var så liten så när jag jagade honom så släppte han fågeln fri. Ingen skada skedd men sedan dess var aldrig fåglarna lösa med katterna i närheten. Katterna älskade att ligga och sova ovanpå burarna.

Efter 6 år med pluggande, jobbande och gnetande och vi levde på 3-kronors matlådor så sparade vi ihop till starten av bygget av vårt hus i Nykvarn som vi flyttade in i 1997. Det blev ett enplanshus från Modulent på 120 kvm på Stallbacksvägen 5 i Nykvarn. Där träffade vi våra goda grannar som byggde sitt Modulenthus samtidigt, Yvette, Anders, Anna och Pontus. Även om vi inte bor grannar längre så är de för alltid våra världens bästa grannar. Det var mycket slit men tomten då vi sållade bort glas från hela matjorden som vi sedan täckte marken med. Jorden hade först skrapats ihop från ytan och lagts på hög.

2001 kom Robert så äntligen till världen, och hade jag fått bestämma själv så hade vi haft barn redan vid 25. Men äntligen så var han hos oss och det var en tuff början då Ole fick ta många långa promenader med Robert i vagnen. Förlossningen kom igång på övertid och tog ca 3 dygn och slutade med akutsnitt. Den rackaren satt fast.

2004 kom sedan lillasyster, Aliette. En bestämd dam som inte ville vänta på sig som storebror, utan tittade ut redan 5 1/2 veckor för tidigt. Hon var stor för att vara tidig. Undrar hur stor hon blivit om jag gått tiden ut med henne, drygt 4,2 kg om hon följt kurvan. Vi fick tillbringa första tiden på SöS neonatalavdelning och Ole pendlade medan jag fick stanna kvar med Aliette. Jag längtade hem och efter 9 dagar så var familjen återförenad.

2005 på hösten gick flyttlasset till Järna, till Skyttens väg, där vi bor kvar än idag. 2008 så fick vi tillökning igen i familjen och det var Roberts katt Findus som är en knasig men ändå gullig katt. Han hittar tyvärr på för mycket rackartyg som skapar extraarbete.

För tillfället är det nu en period då vi inte ser så mycket av varandra, vi jobbar en hel del, tränar och tävlar en hel del, skjutsar barnen på alla deras aktiviteter och så vidare. Men barnen blir snart större och klarar sig mer på egen hand så då hoppas vi på lite mer vuxentid tillsammans. Nu är livet ett pusslande. På lördag är det fest på Skogshöjd som SSS arrangerar som tack för hjälpen för tv lyckade tävlingar, Junior-SM och Masters-SM, och då har vi lånat ut barnen till farmor och farfar så vi kan ha en kväll och förmiddag för oss själva. Det ser jag fram emot.

Idag kom Ole hem med en jättebunt tulpaner. 20 trodde jag men inte då, det var 50 stycken. Du gillar ju tulpaner sa han. Ja då har du väl köpt för kommande 30 år också ;-) Så nu är rummen fyllda med tulpaner.

Våren backade, bakning och annat istället

Visst visste jag om att det skulle komma snöblandat regn idag men att det skulle vara endast snö som stannade kvar hade jag definitivt inte räknat med. När jag klev ur sovrummet in i vardagsrummet så såg jag ut genom fönstren och det var vitt, vitt, vitt var än jag såg och det kom ner mer vitt från himlen. Nä inte igen. Jag vill ha vår, hoppas den här snön försvinner fort.

Det var inte bara jag som blev chockad idag. Findus jamade med vårkänslorna sprudlande i kroppen och ville ut. Han har verkligen avskytt vintern och snön och längtat till våren. Han har vägrat gå ut i vinter. Jag öppnade dörren och visste precis vad som skulle hända. Han rusade ut i full karriär ut på trappan och insåg ganska snart att det fanns ju snö ute och tvärvände och sprang in lika fort igen för att ta skydd från att riskera att bli utslängd i snön. Det blir till att sitta inne idag för oss alla och barnen har nu sina vänner här och de ser på TV, leker och spelar Wii och PS2. Själv så tar jag tag i dammsugning, plock, baka mer Levainbröd, tvätt, sätta upp gardinstänger och annat pyssel som behöver göras.

Mitt danska rågbröd hinner jag inte idag då jag skulle ha förberett saker igår för att kunna baka idag. Här kommer i alla fall receptet på rågbrödet.

Danskt rågbröd (eget recept)

Det här behövs för tre bröd:

Dag 1:
7,5 dl kokande vatten
500 g rågkross
90 g solrosfrön
90 g strödadlar
175 g linfrön
32 g havssalt

Dag 2:
250 g rågmjöl
310 g vetemjöl
30 g surdegsstart (kan uteslutas)
5 g jäst
30 kornmalt
4-5 dl vatten

Ugn: 250º

Gör så här:

Dag 1:

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll sedan över det kokande vattnet. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur till dagen därpå.

Dag 2.

2. Blanda ingredienserna för dag 2 och tillsätt sedan ingredienserna från dag 1 och blanda.

3. Häll upp den ganska lösa degen i tre smorda avlånga bakformar. Låt jäsa cirka 1 timme eller mer i rumstemperatur.

4. Sätt ugnen på 250°. Ställ in formarna i ugnen och sänk värmen till 180°. Grädda bröden i 50 minuter och öppna sedan ugnen och häll in lite vatten på en plåt i botten, lämna sedan ugnen med någon cm på glänt och grädda ytterliga ca 20 minuter. Innertemperaturen skall vara 98° – 100° då brödet är färdigt.

5. Låt dem svalna på galler. Linda in bröden i bakdukar och låt dem ligga en bra stund, gärna över natten, innan du skär upp dem.

6. Bön- och kronärtskocksröra:

3 inlagda kronärtskockor
1 1/2 dl stora vita bönor
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
1/2 dl olivolja
2 msk creme fraiche
salt och svartpeppar

Mixa allt och smaka av med salt och peppar. Servera på brödet.

Hårtvätt?

På kvällen när Robert gått och lagt sig så tog jag det lite lugnt. Findus hade krupit ner i Roberts säng som vanligt. Men efter en stund så ropar Robert att jag skall komma ner. När jag kommer in i hans rum så hör jag ett frenetiska slickande och ser Findus i det svaga lampljuset slicka Robert intensivt genom hela håret. Robert hade precis badat innan han lade sig och vi lät honom slippa hårtvätten i kväll eftersom han skall på simningen i morgon och tvätta håret där.

Findus var visst av annan åsikt  ;- ) Robert fick en Alfalfa-frisyr!