Kategoriarkiv: Trädgård

Utekök med bar

Idag hämtade jag resterande delar till det blivande uteköket med bar. Jag fick låna en transportbil från Be-GE i Vetlanda för att få med de skrymmande sakerna. Vi lastade in de blytunga ekskivorna och mässingsplåtarna som vi först fick lossa från mässingsspikarna. Eftersom det fanns så många stora mässingsplåtar så blir det en hel del över som jag tänkte sätta under balkongen ovanför uteplatsen som regnskydd för platsen under balkongen. Det blir läckert med polerad mässing som glänser som tak under balkongen.

Ekskivorna behöver slipas och oljas om i en läckert pigmenterad olja som matchar utemöblerna. Först måste de sista tuggummiresterna bort. Det blev en hel del knivskrapande av tuggummin som barbesökarna osmakligt kladdat fast på undersidan av bardisken. Hur kan någon ens komma på tanken att göra så, det finns ju soptunnor även i en bar.

Diskhoarna och blandaren rengjordes och polerades upp. Det blir ett skoj jobb för nästa vår, och har jag plats i garaget så kanske jag kan fixa en del av det kommande jobbet redan under vinterledigheten. Jag behöver även göra mallar av skivorna i mindre skala och fundera över hur uteköket och baren i slutänden skall se ut.

Under veckan skall jag träffa Pelle för att diskutera gasolwoken som jag ville ha. Det var visst lång leveranstid på en sådan och priset var lite osäkert, men jag gillade ingen annan än just denna.

Mer gjort med dammen

Nu har jag ytterligare lagt mer trädäck samt satt in fler LED-lampor i den tillkommande delen till vänster längs med muren mot berget. Den sista LED-lampan som saknas skall vara vid stupröret bakom hängstolen dör det fortfarande fattas lite trädäck. Reglarna tog slut så jag måste handla regel i morgon för att kunna avsluta jobbet med trädäcket. Sedan är det några plantor till som skall ner i slänten uppe vid berget, lite bergsväxter som står på plats redan fast i sina krukor. Skall försöka sopa bort en del grus och sand som ligger i bergets fickor här och där. Får se om jag kan göra som ett litet trappsteg längs med huset upp till byggtimret för att jag lättare skall kunna ta mig upp i slänten och kanske till och med sätta dit ett eller flera handtag i husväggen som säkerhet om jag eller någon annan skulle halka till. På ovansidan av slänten mot vändplatsen/parkeringen så måste jag få till en snygg kant. Vet inte om det blir byggtimmer eller en stenrad i någon form. Jag flyttade de två stora stenarna som låg mellan potatislådan och muren så att de istället hamnade bredvid potatislådan som dekoration. Nu kan jag gå bakom potatislådan igen.

Idag hade jag tänkt att få mig lite tid att sätta mig i hängstolen och läsa, men efter gårdagens partajande så hade jag disk och en massa annat att städa. Eftersom det var drygt 32 grader ute och varmt inne så gick allt lite långsammare än normalt.  Jag tog det lite om vartannat med tvätt, disk och städning. när jag väl hade tid att sätta mig så var det efter fotograferingen sent och det var inte lönt med alla mygg som svärmade runt mig. Det var till och med nästintill hopplöst att fota några bilder så var myggen på mig direkt.

På eftermiddagen en timme innan jag skulle hämta barnen på Scanias Idrottsskola så tog jag mig ett dopp i poolen och simmade lite med den monterade simmarlinan som skall hålla den som simmar på samma plats så att simmaren inte förflyttar sig men simmar ändå och får träning i även än mindre pooler. Temperaturen låg kring 27,2-27,6. Alldeles perfekt temperatur, men även 25+ är helt ok när det är kring 30 grader i luften. Då behöver jag svalkan.

Det är i alla fall trevligare att ta sig ett dopp i poolen än i dammen. Det är betydligt renare och inte så mycket mygglarver och annat elände ;-)

Jag får ringa Nisse i morgon och kolla vad han har för plan med guldfiskarna.

På trädäcket har jag även ställt lite fler krukor med växter, det blev riktigt mysigt och fint. Jag är så nöjd med jobbet och resultatet. Det har varit terapi för mig och det har varit roligt att snickra igen. Men jag längtar inte efter att snickra de murkna balkongräckena. De är helt genommurkna och några har gått rakt av.

Här syns de till vänster tillkomna blå LED-lamporna. Nu gäller det att hitta på något bra för att bli av med myggen på kvällen när vi sitter ute. Fungerar verkligen sådana elektriska apparater som det sägs i reklamen? De är ju inte billiga, ett par tusenlappar drygt tror jag, och då förväntar jag mig att det skall fungera men vet inte om jag skall tro på det.

Någon som testat myggdödare? Jag har provat sådana ljus som doftar citron eller liknande som skall avskräcka myggen, men det fungerar verkligen inte.

Kvällsstämning vid dammen

Så här ser det ut nu så långt jag har kommit idag. Än är det mer belysning i trädäcket som skall dit och sedan mer planteringar, fixa fontänen så den kommer högra upp, och denna gången utan att trilla i dammen, m.m.

I hörnet mellan fönsterna skall jag sätta upp oljade massiva trähyllor för förvaring av saker så jag inte behöver springa upp till köket varje gång.

Jag hoppas på att jag kan få tag i en halv bar med tillhörande kran och ho och sedan vill jag bygga ett utekök med bardel. En pub och nattklubb i Vetlanda har lagt ner och river ut inredning där jag har lagt bud på en halv barn, kanske jag skall slå till och ta hela baren och om någon vill dela baren med mig så går det bra. Transport är nu ordnad av de tidigare hyllorna jag köpt och Ole åker hem från tjänsteresa med stor tom bil där han lätt skulle få in allt inklusive en hel bar. Jag får se hur jag gör med budet, får fråga om ett slutpris för hela baren och försöka pruta på det om ja nu slår till på hela. Det skulle vara toppen att ha allt färdigt under semestern med utekök, bar, matplats och damm.

Att sitta i hängstolen över dammen brukar barnen käbbla om, det är en favoritplats. Robert sitter ofta där och läser när han är ensam hemma.

De andra två hängstolarna finns annars bakom bordet mot Roberts rum i bild. Just på den här bilden har vi flera stolar runt bordet och då tar jag undan de två hängstolarna.

Fast gasolvärmaren som vi har på bordet har vi inte behövt använda den här veckan då kvällarna och nätterna varit varma kring 20-strecket och uppåt. Det har varit underbart att sitta ute, förutom att vi fått täcka in oss med filtar för myggens skull som varit hemsk. Myggen verkar trivas att lägga ägg i dammen men jag hoppas på att guldfiskarna kommer snart och att de äter mygglarver förutom fiskmaten så att myggbeståndet hålls nere. Även bromsarna har varit obarmhärtiga och en och samma eländesbroms har stuckit mig på 5 ställen så jag fått rejäla blaffor på benen och baken.

En härlig sommarvärme som vi njuter av med poolbad och vila vid dammen. Jag hoppas det håller i sig hela sommaren som är kvar och att hösten blir varm och vacker. Så som Juni började var jag tveksam till att det skulle bli någon varm sommar, men till slut så kom den med buller och bång. Det är som den sommaren får några år sedan när jag skaffade poolen. Det var en sådan hetta att vi inte stod ut här hemma med värmen utan behövde svalka oss med något. Ole var på tjänsteresa så jag tog med barnen till Bauhaus och köpte poolen som vi har nu och som vi nu som då använder flitigt för att svalka oss i. Värmen i poolen ligger kring 25,6-25,9 grader. Precis lagom när det är runt 30 grader i luften. När det är så här varmt känns det som jag får lätt solsting om jag inte svalkar huvudet. Det är underbart att bara glida fram på rygg i vattnet och känna svalkan omsluta huvudet. Att vara i solen är inte riktigt min grej men en stund på kvällen i kvällssol så är det ok, men under gassande sol så håller jag mig gärna i skuggan med en bok en stund. Inomhus är det kvavt fastän vi kr korsdrag, så blir det med många fönster som värmer lätt upp inomhus. Dags att skaffa en luft-luft värmepump så vi kan köra AC på sommaren.

Över uteplatsen har jag spänt upp en segelduk och när det är riktigt blåsigt har jag satt en segelduk till som täcker höger sida så det blir lä under segeldukarna

När det gäller dammen så känner jag mig nöjd så långt arbetet är gjort och när det sista är fixat så kommer allt vara så superba och jag kommer att vara supernöjd. Ingen av mina vänner eller sambo kunde föreställa sig hur resultatet skulle se ut, men jag hade bilden klar i mitt huvud redan för 4 1/5 år sedan :-)

Det enda som skiljer sig från min bild som jag haft till förra sommaren är att vi fått en granne som ligger till vänster och som har saboterat alla våra drömmar om en rofylld avkopplingsplats med damm, servering, bar och pool framför uteplatsen. Vår relaxdröm är borta.

Nu har vi insyn överallt och inget som kan vara privat. Balkongen på vänstra sidan av huset använder vi inte längre då det känns som ett trafikerat dike och kvällssolen har försvunnit därifrån. Insynen går ända in genom vardagsrummet in till sängarna i sovrummet så vi måste bomma igen hela övervåningen för en enda grannes skull. En granne som inte tagit hänsyn till någon av de tre angränsande grannarna han har. De två andra grannarna har fått full insyn till sina SPA-anläggningar som de använder året runt samt full insyn även till huset. Den ena grannen har även missat all sin utsikt över Pärlängarna och vi har även förlorat vår kvällssol. Allt detta bara för att en egoistisk granne sett till att han roffat åt sig all kvällssol, all utsikt och har sina utrymmen i huset som är privata belägna så att det är ingen insyn dit från någon annan granne. Jag har ingen förståelse för en sådan människa som med sådan egoism förskaffar sig det bästa på andras bekostnad som han ändå skall bo bredvid i år framöver. Hur kan man ens tänka tanken att göra något sådant? Om det inte är så att han byggde i spekulationssyfte för att sedan sälja huset färdigt. Som säljare för Trivselhus i Södertälje så vet han gott och väl vad det handlar om och han har försökt att mörka allt in i det sista så att vi grannar inte skulle kunna överklaga, men det finns en överklagan hos Förvaltningsrätten som det ännu inte har tagits beslut om.

Kvällssolen och alla fönster som finns på huset var det som vi föll för och som gjorde att just det här huset var perfekt för oss. Så länge karlen inte är hemma då kan vi delvis njuta av uteplatsen, men så snart han är där så känns det mycket obehagligt. Inte bara för att det inte är privat längre utan för hans beteende.

Dammprojektets slutfas

Äntligen ser jag att det finns ett slut på dammprojektet. Just nu håller jag på att lägga träck runt dammen sedan är det bara fiskarna och lite mer växter i och kring dammen som skall till. Tre näckrosor är redan fixade i dammen men det behövs vass och lite annat också. Belysning i slänten med växter finns och det blir även belysning i trädäcket och eventuellt även i dammen.

 

 

Shopping på Lidl

På vägen hem efter simtävlingen så stannade vi till på Lidl för att köpa lite dricka och annat som Robert fick välja för att fira lite. Jag hittade löparutrustning och även inlägg till Roberts löparskor, så nu har han dubbla iläggssulor eftersom hans skor är en del för stora så han har något att växa i. Nu sitter de perfekt, de var en storlek för stora än vad han skulle ha nu. Det blev 37:or så han har ca 2,5 cm tillgodo framme i tårna. Ett par skor för 1899 kr bör ju räcka mer än ett år för honom då han inte väger mer än 28 kg och inte springer så mycket regelbundet än. Det blir väldans dyrt annars med den takten barnen växer. Det blev riktigt bra med inläggen enligt Robert när han fick prova skorna, perfekt. Då är det bara att ta några rundor med Robert under veckan så han kan springa in sig i skorna inför Scania-loppets 5 km.

Jag hittade även en diamantklinga med dimensionen 230 mm till en vinkelkap. Precis vad jag behöver, men jag har bara en vinkelkap på 125 mm som är den vanligaste och behöver nu få tag i en kap som passar den nya skivan. Kanske det finns en på jobbet jag kan låna, annars så får jag leta efter en någonstans. Jag behöver den dimensionen för att göra bredare och djupare skåra i berget för dammen så att jag kan kila fast dammduken mycket säkrare.

28 grader i poolen

Ytterligare en strålande dag med poolbad. Men för första gången tog jag tag i saken igår kväll och satte på poolskyddet för att hålla värmen kvar. Trodde inte det skulle göra så stor skillnad men idag på förmiddagen när vi tog bort skyddet var värmen uppe i 28 grader. Temperaturen hade stigit 2 grader

På kvällen hade det sjunkit en grad när skuggan lagt sig över del av poolen, men det gjorde inte det minsta lilla, det var så skönt att ta sig ett dopp ändå

De semesterdagar som nu passerat denna första semestervecka har jag tillbringat med att slipa och olja 3 balkonggolv, trappan till ena balkongen samt entrégolvet och trappa. Finns dock kvar lite till att slipa och olja, men måste först handla mer olja. Den kinesiska träoljan från Herdins är suverän, vilken vattenbeständighet och det går snabbt och djupt ner i träet. Jag borde känna mig välbevarad själv i händer och armar efter allt oljande men tyvärr så har det en uttorkande effekt

Igår kväll grillade vi fisk i folie samt marinerad tonfisk. Riktiga höjdare och vi fick konkurrens av barnen när det gäller tonfisken. Riktiga finsmakare till barn. De bästa sushibitarna man äter hos Minako är sushibitarna med tonfisk, de är lena läckra bitar som sakta avnjutes. Jag har inte provat att göra sushi själv någon gång, men har en stor bit tonfisk i frysen som skulle kunna användas

I kväll blir det grilla kött och även därefter lite mumsande av räkor, eller om vi tar räkorna först. Sedan blir det fixande i slänten med byggtimmer, hittade äntligen borren som jag sökte efter och det en halvtimme efter att Ole fått åka och köpa en ny. Den nya lämnade vi dock tillbaka idag. Måste få upp de två stenarna som skall hålla upp dammväggen, nu har de glidit ner efter våra tappra försök att flytta dem och det har rasat ner jord och lera bakom. Måste gräva ur och göra någon form av travers att hissa upp stenarna i för att kunna flytta dem. Sedan är det bara byggtimmer uppe på stenarna för att hålla undan jord och lera från slänten och växterna som är där och så gräva ur dammen igen från det som rasat ner. Sedan är det dammduk, pump, vattenfyllnad och fisk som skall i Dammen måste bli färdig i år. Jag har ju hållit på med detta projekt sedan vi flyttade hit

Aliettes kompis Cornelia kom förbi en sväng på eftermiddagen och badade med oss alla. Det är minsann ingen vattenrädd tjej, hon slänger sig rätt ut i vattnet och hamnar under ytan och dyker strax upp igen. Aliette vill gärna göra samma sak men är lite rädd fortfarande att hamna under vattnet. Hon har lärt sig att hålla andan men öppnar munnen direkt hon kommer upp till ytan och det fortfarande skvalpar och får sig då en redig vattensup. Till hösten är det dags för simskola. Hon kan redan simtagen men kan inte simma utan flytdyna på ryggen. Det kommer nog gå ganska snabbt när de väl är igång om inte redan innan.

Aliette och Robert kommer ha simning samma tid på torsdagar, det passar perfekt. Robert kommer även ha tisdagsträningar. Han trivs verkligen i vattnet.

Dammprojektet lever vidare

Blivande dammen uppifrån balkongenDå så har jag kommit lite närmare målet med en damm som skall vara färdig i sommar. Jag och Ole har grävt vidare och jag har tidigare i juni murat upp en stödmur för dammen mot terassen. Nu är vi på 85 cm djup och har stött på berget som lett vidare i botten. Vi skall försöka gräva lite mer mot framsidan av trerassen för att få djup, om det inte är mer berg där. Jag har även införskaffat fler lecablock att även mura upp med på höjden för att få djupet kring en meter. Det fungerar det också. Fiskar får vi från kompisar som har så det räcker och blir över, de är visst duktiga på att föröka sig   Det skall vara guldfiskar och eventuellt så småningom även Koi.

Så helgens projekt om det inte regnar blir att mura upp sista biten. Sedan blir det till att skaffa väv att ha under gummimattan samt gummimatta att fästa på lämpligt sätt. Det blir ett tungt jobb i sig att få stenarna på plats. Jag behöver även fixa en stabil stenmur mot slänten för att hålla jordmassorna på plats. Efter att jag tagit bilderna har jag även sköljt av berget lite mer så det ser snyggare ut och för att vi skall se hur berget går och vad jag kan göar med den växtliga dammdesignen. Så för tillfället ser det ut så här, som en meteoritkrater:Dammgropen

Stenarna i slänten skall läggas snyggt och i passform när duken kommer på plats och sedan skall det planteras i slänten. Det skall även dit ett trädäck runt dammen med belysning.

Uppfarten tar form

Slänten ner mot blivande dammen

Idag kom Conny för att göra färdigt det sista med uppfarten och slänterna. Han fyllde upp längs med hela uppfarten så att man nu kan köra upp och han grävde ur så vi fick en vändplan uppe vid huset. Han släntade av slänterna och jämnade till så det blev snyggt.

I den här slänten ner mot dammen skall jag sätta dammväxter och eventuellt framöver så kommer det en carport hit.

Här kan man nu vända bilen. Nu slipper vi bära upp alla tunga kassar nerifrån garaget och sovande barn. Nu kan vi parkera direkt utanför trappan och bära in allt på bara några meter.

Blivande vändplan uppe vid huset

Conny är nu färdig och kör ner sin lilla grävare. Conny är en kille som kan konsten med att köra grävare i svåra miljöer, med en suverän teknik och precision. När han skulle gräva ur dammen det han kom åt trodde jag mitt hjärta skulle stanna och att han skulle välta ner med grävaren i gropen. Men det gick hur fint som helst.

Conny på väg nerför uppfarten Conny färdig med att jämna till uppfarten och slänterna

Det känns som vi fått en motorväg upp till huset nu.

Nu har Conny fyllt upp så det går att köra upp till huset

Bredvid garaget behövdes det också jämnas till. Det finns mycket kvar att göra där, det är mest lera.

Bredvid garaget skall det också jämnas till

Lilla slänten till höger om huset skall täckas med växter och dekorsten. Vi har ett ton dekorsten kvar som skall ut.

Den andra slänten är snyggt jämnad

Sedan har jag mitt dammprojekt i sommar, det skall muras med lecablock så att inte grunden till uteplatsen undermineras och sedan skall dammen finplaneras i botten. Mer sand och sten skall bort från berget innan jag lägger i dammdukarna.

Blivande dammen

Dagsverke i trädgården med mera

Idag har jag och Sanna kört hårt. Klockan 10.00 dök Sanna upp och vi började med att sortera barnkläder som skall säljas på garageloppis som jag tänkte ha i September. Det blir barnkläder, slalomskidor, keramikhäll, vuxenkläder, skor, hushållsprodukter med mera till försäljning, en totalgenomgång av hushållets gömmor helt enkelt

Kläder till salu

Flickkläderna till salu

Babyprylar med mera till salu

Ytterkläder till salu

Klänningar till salu

Efter sorteringen så tog Sanna han om och staplade 3 kubikmeter ved medan jag bar ut drygt 800 kg dekorsten i flera vändor. Det blev inte riktigt färdigt, för jag behöver mer täckbark att lägga kring persikoträdet att fylla upp med och skydda rotsystemet. Får ta en sväng till Coop Forum i morgon och skaffa mig ett par säckar täckbark. Nästa steg blir att gräva ur rabatten för vindruvorna och sätta dit lecablocken och fylla upp med rhododendronjord.

Sannas vedhögar blev så här fint staplade

Efter mycket bärande och smärta i rygg, vänster fot och höger hand så blev resultatet följande

Mer dekorsten utlagd

På kvällen blev det mest tvättande och sorterande av tvätt. Man kanske skulle testa och föra statistik över hur många maskiner man tvättar i veckan, en herrans massa är det i alla fall 

Klockan är nu 23:02 och varken jag eller Ärtan sover. Robert och Ole hade varit iväg till en borg i närheten av där Oles kusin Heike bor. Jag räknar ner dagarna tills de kommer tillbaka.