Kategoriarkiv: Fest

Sponsorsim, klassfest och hajk

Roberts dag efter skolan började med ett sponsorsim där barnen har skaffat sig sponsorer som går in och ger stöd till ett specifikt ändamål för dagen, simmaren och föreningen. Dagens ändamål är Simmargården som bedriver omsorgsverksamhet för ungdomar mellan 12-21 år med lindrig och måttlig utvecklingsstörning. Under en timme skall barnen simma så långt de vill. Robert samlade in 2000 kr i sponsorpengar och simmade 2430 m på en timme. Roberts sponsor för dagen var Scania.

Efter simningen blev det full rulle hem för ombyte och vidare till klassfesten som redan börjat på skolan. Medan Robert var på festen så packade jag hans saker för hajken. Jag ringde ledarna för att höra vad som skulle med och de frågade efter arnikasalva och vatten i dunk. Ett av barnen hade ramlat ur överslafen på en säng och slagit sig. Jag fixade arnikatinktur och en 25 liters vattendunk. Klockan 20.00 hämtade Ole Robert som fick byta om igen och så åkte vi till Veskijärve där barne skulle ha sin hajk. Killen med blåtiran och bulan fick arnikaomslag på kinden som tejpades fast. Det såg redan bättre ut efter en halvtimme. Blir nog ganska osynligt i morgon.

En hektisk med rolig dag. Kvällen avslutades med popcorn och film. Barnen kom isäng kring 00:30.

Nästa sjukling

Robert har varit hängig hela förmiddagen och jag kände på hans panna och det var varmare än normalt. Kollade tempen, som visade sig ligga på 38,8. Lilla gubben, rödblossig om kinderna och däckad. Han hade inte ätit frukosten men ändå druckit en del. Han låg mest i sängen och tittade på TV.

Vi hade en planerad tur till Lejondal och fira min barndomsväninna Anna som fyller 40 och jag fick ringa återbud. Jättetrist, fick veta att hennes farbror med fru skulle komma dit. Jag har inte träffat den på ungefär 25 år och fick höra att det var illa med farbrodern. Det var farbrodern som jag var hos varje gång Anna var och hälsade på där. Anna är uppvuxen i Bålsta så de var långt bort för en 6-åring att ta sig. Men varje gång Anna var hos farbrodern så sågs vi där och hos oss. När jag sedan blev äldre så sov jag över i Bålsta. Jag känner mig som hemma i deras familj och har alltid varit omhändertagen på bästa sätt. Vi hade längre tid med mellanrum med kontakten under några år. Men varje gång vi pratades vi så tog vi bara vid som om det var igår vi pratats vid. Det är riktigt vänskap. Ingen prestige att ringer inte du så ringer inte jag, som det kan vara med vissa ibland. Den mest hektiska perioden i våra liv så var vi tvungna att boka in träff flera månader i förväg för att få det gå ihop. Anna var även en längre period i Mexiko, så häftigt.

Jag ringde barnens farmor och fick reda på att farfar åkt till Småland. Fick då idén om farmor kunde ha Robert hos sig över natten medan vi andra åkte och firade 40-åringen och jag samtidigt fick träffa farbrodern och hans fru. Det löste sig och vi packade Robert och hans saker och vi alla åkte sedan iväg.

Efter att ha lämnat Robert till farmor så stannade vi till på Robygge där jag köpte en halskedja till smycket jag köpt tidigare i present. Vidare sedan till Barkarby Quality Outlet där Ole hittade en vinterjacka som han behövde. När vi väl var framme i Lejondal så hade vi missat farbrodern med 5 minuter. Attans, jag var ledsen att jag missat dem. Fick reda på att de hade flyttat tillbaka till Nykvarn så jag skall försöka att boka in en träff med dem när jag åker till mina föräldrar.

Jag fick även reda på att lillasyster Mia väntar sitt tredje barn i Juni, så häftigt och jag är så glada för dem. Annas man Janne är näst på tur att fylla jämnt så det blir förhoppningsvis att ses i mars igen :-)

Festen var kanon och det var så roligt att se alla igen. Aliette hittade en man att leka den mänskliga fotbojan med och hängde länge fast i hans ben runt vristen. Förutom det så var barnen ute och lekte i snön med Emil, en kille på 17 år som trivdes bra med barnen och så lekte Aliette lite hund. Ett av paren som var på besök hade med sig en labrador och så har ju Anna sin Ebba. Mona, Annas mamma berättade att Kenya som de tagit hand om sedan hon blev för gammal för Anna att ha som ledarhund blev så gammal som 16 år, imponerande ålder. Jag kommer ihåg unghunden när vi firade Annas 25-årsdag och åren därefter hon hängde med. men för 2 år sedan fick hon lämna för andra grönmarker. Nu är det Ebba som gosar runt med alla i huset, boende och gäster. Emellanåt kom det någon och puffade efter att bli kelad med och det var ju så mysigt.

När alla utom vi lämnat, Annas mamma var den sista kring midnatt, så satt jag och Ole med Anna och Janne och bubblade till efter 03:00. Aliette hade nattats på soffan och sov sött där. Eftersom vi ses så sällan så är det så skönt att sitta själva och prata och eftersom Robert var sjuk hemma i Järna så kände jag att jag ville hem den natten. Anna hade sett vad jag fick i 40-års-present av Kristin, ett ametisthjärta med silverkedja och hon hade sagt till Janne att en sådan önskar hon sig också. Vilken tur att jag fixade en sådan då :-) Anna fick även Solbacka körsbärsvin och en hel del Weleda-produkter.

Ole körde hem och vi kom väl hem till slut kring 05-tiden och slocknade efter 06:00. Det blev inte mycket sömn den morgonen men det får jag ta igen någon annan gång.

Oktobersfest Wiesn i München

Nu äntligen  blev det av med en Oktoberfest-resa med Oles bror Nico och hans sambo Sandra. Vi har pratat om det i flera år innan vi äntligen fick till det. Resan startade den 23 september och efter att vi kommit till hotellet vid 15-tiden så tog vi oss ner till Oktoberfest Wiesn.

Det var packat med folk men fortfarande så att det gick att ta sig fram hyfsat. Vi gick in i tält efter tält för att hitta plats bland de icke bokningsbara platserna men det var svårt. Vi insåg ganska snart att skulle vi ha chans att hitta plats så skulle det vara utomhus. Men det gjorde egentligen ingenting för utomhus var det 25 grader varmt och strålande sol. Kunde inte haft mer tur med vädret. Till slut hittade vi en plats hos Löwenbräu. Vi hamnade bland några tyskar och bakom mig och Ole satt ett gäng redan packade norrmän som satt och schkålade med andra tyskar. Vi åt och drack öl och sjöng glatt ihop med resten av gästerna vid bordet.

Vi beställde in en varsin Maß (1 liters glas) med öl. Till middag blev det sedan en halv grillad kyckling var för Ole och Nico, Käsespätzle för Sandra och en halv grillad anka med semmelknödel för mig. Ankan var kanongod men semmelknödeln var slemmig i konsistensen. Som tur var ankskyn riktigt läcker.
De stängde klockan 23:30 och vi promenerade runt innan dess och köpte på oss ett gäng brända mandlar i olika smaker. De var riktigt goda och de med chili var heta så det brändes gott i munnen. Vi tog några drinkar och ville sedan åka lite spöktåg som avslutning men då hade de redan stängt åkattraktionerna och vi begav oss tillbaka till hotellet. En viss person, ej nämnd, slocknade efter 4 Maß i en garderob i korridoren som gick höger från den som gick vänster till våra rum. En var som en zombie på vägen hem efter 3 Maß och en annan var som en Duracellkanin efter den sista Red Bull med vodka.
Riktigt roligt hade vi och det skulle vara roligt att göra om det igen.

Pyjamasparty

Så var det dags för pyjamasparty idag och jag hade ställt klockan på 09:00 för att vi skulle få hjälp med städningen och vårt hem såg verkligen ut som en rövarhåla. Klockan hann bli efter 10 när jag fick ett sms att vår hjälp inte kunde komma och det blev panik i huset. Ole kommenderades till att börja dammsuga nere medan jag plockade undan saker uppe och gjorde i ordning i köket så jag kunde förbereda frukosten och maten för dagen och kvällen. Vi ringde en kompis och frågade om hennes kompis kunde hjälpa till. Först fick vi beskedet att vi skulle få hjälp men 10 minuter senare fick vi återbud. Jaja, vi körde på ända fram till 16:00, partyt skulle börja 17:00.Aliette var själv på kalas 11-13 hos kompisen Emil under tiden. Vi hann det vi skulle och jag hann innan 17:00 slänga in kyckling i ugnen så att det mesta var redo när barnen började droppa in kring 17-tiden.

Wilma och Aliette
Wilma och Aliette tar plats vid bordet för tårta.

Aliette hade bjudit Cornelia, Hanna-Mette, Wilma, Malva, Moa, Hugo, Emil, Felix, Adam,och så Filippa, Wilhelm, Christian, Rebecka och Markus som tyvärr inte kunde komma. Så var ju storebror Robert med också.

Barnen fick börja med att äta grillad kyckling med spätzle och krusbärssaft till. När de var mätta och belåtna så var det full rulle ner och ut. Aliettes eyetoy-spel var en stor attraktion, främst bland killarna medan tjejerna sprang ut på hemligheter ute på tomten och allmänningen. Tårta ville de vänta med för nu var det roligare att leka och spela.

Felix, Adam och Robert hade fullt upp med eyetoy-spelet så de lyckades jag inte få med på bild vid tårtserveringen.
Hallon- och jordgubbstårta från Lilla Maräng
Hallon- och jordgubbstårta från Lilla Maräng
Barnen tar plats vid bordet för tårta
Här finns även Moa, Emil, Hanna-Mette, Hugo och Malva.

Under tiden var några föräldrar kvar och vi åt samma mat som barnen samt lite fänkålssoppa och blomkålssoppa med spätzle.Efter ett tag så plockade jag fram tårtan jag beställt från Lilla Maräng, en hallon- och jordgubbstårta med choklad på. Alla barnen var stormförtjusta i tårtan. Normalt brukar jag undvika tårta på barnkalas och likaså kompisarna till sina barns kalas. Men tårtorna från Lilla Maräng är inte som andra tårtor, de är ljuvliga och svåra att motstå för de flesta. Barnen åt med god aptit mer än bara en bit tårta.

Hanna-Mette
Hanna-Mette gömdes tyvärr bakom en bukett med blommor.
Efter tårtätandet hade jag tänkt att visa Kalle och chokladfabriken och servera lite popcorn. Min winamp remote strulade, trodde jag och kunde inte hitta filmen på hårddisken uppe i arbetsrummet. Så de fick se en DVD med Charlotte min vän. Det gick bra det också. Till slut visade det sig att hade jag bara gått till last page så hade jag hittat filen för den låt utanför en folder och allt var  sorterat efter typ och namn
Två mammor stannade kvar länge och vi fick tid för oss själva att prata medan barnen roade sig. Det blev lite avkoppling för mig för en stund.
Barnen åt mängder med popcorn och jag poppade påse efter påse, och Urtekrams mikropopcorn är oslagbara. Efter 19:30 började föräldrar droppa in och hämta sina barn, men inte de som skulle sova över. Jag fick hjälp av Anna (Malva och Hugos mamma) och Kristin (Hanna-Mettes mamma) med att blåsa upp ballonger medan jag gjorde ballongdjur till alla barnen som de fick med sig hem. Det blev giraffer och hundar, men även en och annan blomma.
Cornelias mamma Jessika var också med
Cornelia och Jessica kom också med på bild

Jag fick hjälp av Kristin med att dammsuga upp allt popcornspill och att göra i ordning de tjejerna som skulle sova över medan jag fixade sovplatsen. Hanna-Mette, Cornelia och Wilma sov över. De hade sovsäckar med sig och Aliette och Hanna-Mette låg i Aliettes säng och Wilma och Cornelia låg på en madrass nedanför på golvet. De tjattrade på friskt och det klagades på den som tog för mycket plats, på den som pratade för mycket, det var för varmt, det gjorde ont och allt vad de kunde komma på för att inte sova Men till slut somnade alla vid 23:30, utom Cornelia som kom upptassande till vårt sovrum och sa att hon inte kunde sova. Jag följde med ner och lade mig på kuddarna på golvet jag lagt ut för att ingen skulle göra illa sig om man hamnade utanför madrassen. Findus kom med han också och lade sig vid Cornelias fötter och började spinna och vips så slocknade även Cornelia.

Kräftskiva med grannarna

Robert i pumpadräktIdag var den stora dagen då vi grannar för första gången hade en gemensam kräftskiva. Några hade blivit sjuka, andra fått överraskningsresa i present samma dag och ett par var på bröllop och ett par på middag på båtklubben, så att sitta ute som var planerat från början behövde vi inte utan det gick att klämma ihop oss alla hos oss. Vi var 8 vuxna och 8 barn. Det var riktigt skoj att även ungdomarna på 14-16 år gamla stannade kvar länge och umgicks med oss vuxna, men även med de mindre syskonen ett tag. Sedan bar det av till ICA för godisinköp och så gick de hem till någon och spelade spel. Robert och Jonathan hade riktigt roligt med utklädningskläderna.

Jonathan med rosa pantern- och pumautstyrselRobert i peruk och glasögonJonathan med stumpbyxor på huvudet och pumpadräkt

Robert i trollkläder och rosapanternsvans

På piratkalas i Enhörna

Roberts kompis Birk fyllde 7 i början av juni och nu var det dags för kalas.

Så här fina blev mina två egna pirater

Två söta Hellbergspirater redo för partaj

Det var många barn och alla var så fina i sina piratkläder. Birks far Ola stod för grillning av kycklingben och majs, vilka barnen smaskade i sig med god aptit. Sedan var det dags för barnen att leka. Under tiden så åt vi vuxna en god sallad med gott bröd till. Annorlunda bröd , men gott. Till efterrätt blev det vanilj- och jordgubbsglass i form av ett skepp och mängder med färska jordgubbar som havet skeppet seglade på. Piratdricka som var dödskallemärkt serverades till maten.

Piratmat, kyckling och majs

Hövdingpiraten i egen hög person som arrangerat kalaset såg själv ut som en tidsenlig pirat.

Pirathövdingen i egen hög person, födelsedagsbarnets mamma

Sista leken var att sätta skägget på rätt plats på piraten och för Robert så gick det så här:

Dags för lek, sätta skägget på piraten Så här gick det med skägget på plats

Barnen hade skoj och vi stannade ganska länge och hade det riktigt trevligt.

Dubbel födelsedagsfest

Glad och förväntansfull Robert

Idag fyller Anita, Oles farbrors fru, år och i morgon fyller Oles farbror Helmut jämna år.

Robert såg förväntasfull ut i bilen på vägen till födelsedagsfirandet.

Vi kom för omväxlings skull först av alla dit, men då hade vi bara ett par minuters försprång. Nico hade gjort i ordning en snickrad låda med champange och viner som är ekologiska. Sedan hade vi med oss en stor tulpanbukett och barnen hade dekorerat ett par krukor med någon lökblomma.

Det Robert först ville göra var att spela biljard och blev lite besviken när biljardbordet var upptaget med saker. Vi satte oss ner alla och pratade och åt lite snacks och drack apelsinjuice. Robert åt en hel del snacks, han hade redan blivit hungrig och frågade mig kosntant när vi skulle äta.

Efter ett tag försvann Helmut ner till köket och det dröjde inte länge förrän vi satte oss till bords. Till förrätt blev det en laxsallad med pepparrotsdressing. Det var starkt och gott och Robert åt upp allt. Aliette åt det mesta av det som det inte fanns dressing på.

Alla samlade med förrätten dukad

Till huvudrätt blev det en fiskrätt med en gudomlig sås till eller så kunde man äta en fläskfilérätt med sås till. Jag måste säga att fisken var den bästa jag fiskrätt jag ätit, på delad första plats med en fisksoppa som Helmut gjorde för några år sedan. Den slog även dagens fläskfilé med hästlängder. Till dessa rätter serverades även kokta grönsaker och så hade Helmut gjort spätzle. Barnen åt med god aprit, men Aliette hade som vanligt svårt att sitta still såd et blev en del gående bord.

Aliette med sin hundväska

Till efterrätt blev det äppel/krusbärspaj med vaniljglass. Robert tog inte en eller två portioner han tog hela fyra portioner efterrätt

Barnen fick, efter maten, lite presenter från  Anita och Helmut. Aliette blev så lycklig över sina kläder och hundväskan som hon bar med sig resten av kvällen.

Robert hade fått kläder samt ett Sudokuspel, ett likadant som han redan fått i julklapp. Men den skulle de byta. Robert vill gärna ha Den försvunna diamanten.

Sedan sprang de upp och spelade billjard, nu var bordet rensat. Sandra och Nico gav sig på lite billjard även de samt schack. Sedan var det Roberts tur att möta Ole.

Ole försöker sig på biljard

Fokuserad Robert, nu har jag lärt honom att ha tummen som stöd och det går riktigt bra.

Robert siktar

Till sist var det min tur att utmana Ole i biljard. Gissa vem som vann

När det var dags att åka hem så satte vi på barnen pyjamas så vi bara behövde bära in dem direkt till sängen när vi kom hem. Det var en timmes resväg hem och de sov gott.

Det var som alltid väldigt trevligt och väldigt god mat, kan bara inte bli på något annat sätt

Tack Helmut och Anita för allt!

4-årskalas hos Attis kompis

Ja så var det dags för kalas hos Aliettes kompis Emily. Aliette ville gärna måla sig och det innan vi ens fått besked om att det skulle vara maskeradkalas. Den här gången ville hon vara Herr  Nilsson,Pippis apa. Så apa fick det bli. Robert ville först ha mustasch och 15 minuter innan kalaset började och vi skulle åka ville han också vara ett djur, men icke, inte i sista minuten han fick ha sin mustasch. Vilket han acceperade. Hade det varit Aliette hade det blirivt stora protester och vi hade nog missat hela kalaset  Emilys bror Sean var Luke Skywalker.

En liten gald Herr Nilsson Mustaschprydd Robert

Barnen hade kul på kalaset och jag fick i mig inte bara en bit tårta utan två  det var en riktigt god tårta med massor av hallon ovanpå och hallonmousse inuti. Nu fick jag även tillfälle att träffa Sannas andra bror som jag inte träffat , trodde jag, och det visade sig att jag visst träffat honom. För som många andra, även Ole har gjort, så arbetar han på ICA i Järna och jag hade nyligen bett honom om hjälp när jag var där och handlade 

Pö lördag drar jag och Sanna och eventuellt en kompis till igång vår motionsutmaning. Jag har skickat ut ett schema för 2,5 månad framåt och hoppas även på att få svar från Sanna vilket mål vi även skall ha med stegräknaren. Sedan är vi på gång.

Hårdvarugängets hemliga sektionsaktivitet

Klockan 16 var det dags för avfärd, så mycket hade vi fått veta. Sten och jag hade tankar på att det skulle kunna bli vinprovning i kväll och eftersom Henrik ringt mig igår när jag jobbade hemma och underströk att jag skulle lämna bilen hemma idag så var det högst troligt. Vi trodde vinprovning på Ackurat. Vi hade fått reda på att det skulle kosta oss 150 kr per person och att en trerättersmiddag ingick i priset.

Närmare 16.30 hade vi samlats och vi gick ner till tunnelbanan för avfärd.  Vi åkte till Fridhemsplan och bytte tunnelbana mot Alvik. Vi hoppade av i Kristineberg och promenerade vidare till fots. Vi kände på oss att vi närmade oss Roberths bostadsområde och hamnade till slut mycket riktigt i föreningens lokal efter att vi hämtat lite prylar uppe hos Roberth.

Nere i lokalen fick vi reda på att vi skulle själva laga en middagen och ha vinprovning. det lät väldigt trevligt. Vi var 9 stycken som kunde ses och det fanns 8 flaskor vin att prova

Vi förberedde maten medan Henrik hällde upp vinen och numrerade glasen och delade ut poängsättningspapper. Jag och Sten fick stå för förrätten, bruschetta med tomat och basilika samt med lax, sparris och pepparrotsgrädde. Faramarz och Reza gjorde potatisgratängen, vilket de aldrig gjort, och Elisabet fixade fläskfilén med gorgonzola och stekta champinjoner i vitlök och med persilja. Kourosh och Roberth tillredde efterrätten som var en hallontiramisu. Jag och Sten hade nästan ett helt vitlöksknyte pressat i olivolja med salt som bredda på skivad baguette och Elisabet och Faramarz tog den andra till huvudrätten.

Maten var riktigt god, men potatisgratängen fick man dock efterkrydda med salt och peppar för att det skulle smaka. Vinet var svårt att prova innan man ätit och vi kom alla underfund med att nummer 8 smakade verkligen illa och att vinerna smakade bättre efter man ätit. De hade valt ut viner som stack ut på något sätt, mer fruktsyra i någon, en med mycket strävhet, fylligt, mindre fylligt en kombinerat etc. När vi poängsatt vinerna så hade Roberth en program i datorn han  tagit med sig som räknade ut vilken typ av vin man gillade bäst. jag gillade sträva fylliga viner med lite fruktsyra och det stämmer bra. Nummer 8 måste ha blivit dåligt för det smakade verkligen illa.

Lite på pikalurven framåt kvällen när vi var färdiga och mätta så gjorde Kourosh och jag sällskap till stationen i Karlberg. Där fick vi vänta ca 30 minuter på våra tåg och under tiden studerade vi råttorna som sprang utmed stationshus väggen vid soptunnorna. Jag hade aldrig sett råttor ute, bara brorsans tamråttor han haft, och det var skrämmande stora. Värst var det när de sprang mot oss, fast inte till oss. Då fick jag rysningar längs med ryggraden. De var stora och otäcka men samtidigt lite fascinerande.

På tågen var det sedan mycket folk och bredvid satte det sig en trevlig man som fick låna ett par tidningar av mig. Ole mötte sedan upp mig på stationen i Järna och första kommentaren han hade var om vitlöken jag ätit. Han höll för näsan hela vägen hem och jag kan tänka mig stackarn på tåget som suttit bredvid mig, vad han måste varit tapper och hållit god min. Jag fick senare reda på av Kourosh att en tjejen som satt sig bredvid honom hade flyttat på sig efter ett par minuter

Det var en trevlig aktivitet, och nästa gång är det min och Ullas tur att arrangera något gemensamt.