Kategoriarkiv: Djur

Findus och räven

Idag var Findus ute och roade sig. Jag var med barnen och simtränade men Ole så hela händelsen men missade att filma det.

Han satt i lillstugan på kontoret och jobbade och tittade ut och får se Prisse, som han uppfattar det. En stor orange sak och funderar över hur kunde han vara ute lös? Han tittar noggrannare och ser att det är inte Prisse det är en räv. Räven lägger sig tillrätta vid karet som är kornas vattenbehållare under sommaren. Vad han också ser är Findus som ligger bara en meter ifrån på en sten och där ligger nu de två och observerar varandra. Nyfiken räv och nyfiken katt. Ole blir dock lite orolig att något ska hända Findus så han går ut och räven blir skrämd och sticker iväg över fältet.

Det hade varit roligt att ha en filminspelning på detta.

Vi har en cool och klok kattunge.

Jag satt i vardagsrummet och örde hur det prasslade av papper, som en paperspåse, i köket.

Jag frågade dottern vad som händer, då hon hade insyn till köket. Det är Prisse (kattungen) som håller på med kattmatspåsen. Ok, ja då får han väl fortsätta, de är ju ändå oöppnade. Någon minut senare kom han till mig och släppte en påse kattmat framför mina fötter. Har han varit så duktig så var det bara att öppna och bjuda på godsakerna  :-)

Han apporterar leksaker också :-)
Kattmat

Prisse

Mercedes Benz och Prius

Äntligen har vi igår fått hem våra busar Prius ”Prisse” 12,5 veckor och Mercedes Benz ”Mercan” drygt 2 år mamma till Prisse)
Hemresan på ca 4 timmar gick otroligt bra, Prisse sov mest och Mercan också förutom en riktigt goseanfall så dottern fick knöla in handen i buren och gosa med henne. Findus sov som vanligt i Roberts knä i bilen, vi fick täcka Mercans kattbur mellan dem så de inte skulle fräsa på varandra. Vi får se hur det går hemma med den förhoppningsvis kommande vänskapen.Hemma fick Findus vara ute till morgondagen och Mercan väl hemma rullade sig precis överallt och strök in sitt revir på allt och alla :-) De hittade snabbt den nya kattklös-/klätterställningen och slumrade sött in iden.Prisse får bo på sambons jobb till nästa helg då det förhoppningsvis räcker för att bryta ungebandet mellan mamman och sonen. Sedan kommer han hem igen. Vad vi längtar men besöker honom varje dag. Lite roligt att brorsan fick hem sina två busar,  Ivan Turina och Idun, hem samma dag, eller hur +Tony Hellberg  :-)

Prisse på väg hem Prisse på väg hem

Prisse på väg hem

Mercan på väg hem Mercan på väg hem supergosar Prisse sitter och sover

Robert och Findus sover på vägen hem Mercan och Prisse gillar fönsterutsikt

Prisse har hittat högsta platsen i huset

Smulan är mycket piggare

Hon har nu gått en vecka på antibiotika och sköldkörtelmedicin och måt mycket bättre. Örat hänger dock fortfarande blodfyllt men det skall nog ge med sig. Hon  äter som en häst och är som vanligt framfusig igen när vi sitter i soffan med något ätbart och drickbart bredvid. Hon ligger igen på soffan eller på bordet och inte under soffan. Äntligen är hon sig själv igen och vi hoppas att gammelkatten stannar ett tag till med oss.

Igår var sista dagen med antibiotikan. Nu är det bara de små rosa pillrena som skall in två gånger om dagen.

Smulan på veterinärbesök

Smulan hade magrat mycket, hon som redan var smal var nu riktigt mager. Aliette upptäckte att hennes öra var fyllt med något och såg numera ut som en ravioli som hängde vid hennes huvud.

Jag tyckte hon var lite konstig för hon hade gömt sig i torsdags under entretrappan och ville inte komma fram på hela dagen och till slut på kvällen hittade jag henne där under längst in. Till sist lyckades jag locka fram henne vilket inte är superlätt då hon är stendöv. Väl hemma åt hon lite och gömde sig sedan under soffan. Hon brukar alltid ligga på soffan.

Dagen efter när Aliette upptäckte problmemet med hennes öra så ringde jag veterinären om de hade någon tid. Jodå klockan 9:15. Jag lämnade barnen på skolan och åkte tidigare till veterinären och vid undersökningen som blev av lite tidigare så trodde de att det var inte dags än att hon skulle få somna in. Det var ena alternativet då hon faktiskt är 18,5 år gammal. Men hon har varit en pigg katt hela tiden så det nya beteendet och avmagringen var nytt. Vi kom överens att hon skulle stanna för prover och så skulle de ringa mig.

Jag åkte till jobbet och de ringde senare under dagen att hon hade ont i örat , urinvägsinfektion, öroninfektion och behövde medicin för sköldkörteln och njurarna var lite små men inget som inte skulle kunna åtgärdas så de fick göra vad som behövdes och Smulan fick stanna med dropp över natten till dagen efter på eftermiddagen. Hon hade börjat äta, de hade tappat hennes blodöra på blod som uppkommit då hon skakat på huvudet på grund av öroninfektionen. Det hade dock kommit tillbaka dagen efter. Väl hemma så började hon äta lite smått och jag fick ge henne medicin för UVIn och sköldkötreln som tabletter och örondroppar för öroninfektionen.

Det var den mest gigantiska jag någonsinn sett!!

Barnen kom upp springande på kvällen vid läggdags och ropar i munnen på varandra och visar med händerna hur stort något är utana tt säga vad det enda de klämmer ur sig är du måste komma ner och titta, den är så här stor!!

Minn första tanke är ju att det måste vara en spindel och frågar. De svarar inte på min fåga utan bara säger bara att jag skall komma ner till Roberts rum. Linda blir nyfiken av deras uppståndelse och följer med de ner och jag känner att jag måste väl hänga med men är förberedd på att se en spindel.

När Linda går in i Roberts rum så hör jag hennes kommentar om hur stor den är och Ole står redan där nere och njuter av uppståndelsen över spindeln. Jag tog mod till mig och tittade in i rummet på väggen upp mot taket och ser då den mest gigantiska spindel jag någonsin sett när det gäller husspindlar. Den var så stor som min handflata och jag kände paniken sköt i hööjden, hjärtklappning, tårarna kom och jag flydde ut i allrummet och skakade i ett hörn. Jag stannade inte i Roberts rum så pass länge att jag såg den i mer detalj som de andra gjorde och sedan tydligt beskrev för mig, käkarna o.s.v. Jag såg bara en enorm kropp och äckliga ben sedan flydde jag. Sedan när Ole mosat den med toffeln kunde de heller inte låta bli att kommentera hur mycket mos det blev på väggen…

När Ole sedan lagt Robert så hittar han även en mindre spindel i hans säng. Hur skall jag kunna sova i natt och jag förstår framför allt inte hur Robert kan sova i sitt rum längre… Jag kommer drömma om gigantiska spindlar i natt :-(

Nu skall alla fönster och dörrar hållas stängda!!

Tranor igen

På väg hem från centrum i förrgår så såg vi ett tranpar på fältet bredvid stugan. Min tanke var att nu är sovmorgnarna borta resten av semestern. De flög en bit längre bort när vi kom körandes och när vi var inne i stugan så hade de turligt nog flugit väck och jag hoppades att de skulle hålla sig undan och det verkar de ha gjort. Inga fler tranor i sikte och inget skränande på morgonen. Under nästan 20 år så har vi inte sett några tranor här runt stugan och så helt plötsligt har några hittat sitt paradis.

Kantarellycka

Tog en liten sväng till kantarellstället och hittade en hel del. Gick sedan vidare till ladugården för att kolla in bondens nya kattungar och på vägen dit hittade vi fler kantareller, en aspsopp och några sandsoppar. På vägen hem gick vi och höll koll på andra sidan av vägen och hittade fler kantareller och till sist gick vi förbi stugan och hitta några till på en 500 m sträcka med skog.

Till lunch blir det pannkakor till barnen och abborre från igår till mig och Ole med svampsås (den svampen som inte är kantareller). Jag har inte bestämt vad jag skall göra för middag än med kantarellerna till. Det alternativen jag har just nu som skall grillas är Lammfärsburgare med kantareller eller Kycklingfilé med ruccola, mozzarella och parmaskinka med kantarellsås till. Tror det lutar åt kycklingen idag och hamburgarna i morgon till middag. Så kom Ole in och meddelade att han skulle in till centrum och handla, kräftor :-) Jag är sugen på de Småländska färska kräftorna men det får bli en annan dag.

Kvigor på luffen

När vi skulle äta frukost så tittat Robert ut genom köksfönstret och ser att ett par kvigor är i den hagen som är öppen. Jag ringde snabbt till bonden Mikael och meddelar om rymlingarna och vi går sedan alla ut för att se vad vi kan göra tills Mikael kommer. Som tur var så fanns den en tråd att stänga för med där Mikael brukar köra in i hagen. Först såg det ut som om alla kor var i fel hage men vid närmare titt så såg vi att de andra var på rätt sida av tråden. När Mikael kom hjälptes vi åt att försöka valla in kvigorna tillbaka där Mikael öppnat en väg för dem. Men även om tråden var borta så ville de inte. Mikael försökte få dem att följa med istället genom att sakta gå framåt medan de följde med bakom slickandes på Mikaels armar. Men när de närmade sig där tråden suttit så var det tvärstopp. Jag och Robert gick ner längs med stängslet för att se var de rymt igenom. Vi såg då att en stolpe hade gått av och att tråden också gått av och var borta på halva sträckan av stängslet. Mikael stängde av strömmen och vi hjälptes åt att få ordning på tråden och stolpen tills han ordnat med verktyg som han inte tagit med sig. han trodde först att alla korna rymt men det var tur att det bara var två kvigor. Efter ett tag lyckades han dock med att få dem att komma igenom öppning han ordnat. Sedan blev det fortsatt frukost efter lite ko-äventyr. Det är så härligt att vara på landet.