Blivande bullmorsa?

Då var det dags för veckans Levainbak samt bullbak. Jag gick i förrgår över till en par grannar tre hus bort och ville höra med mannen i huset om han hade tid och lust att hjälpa mig med att tillverka en bakspade. När jag innan berättat för Ole om min önskan att få en bakspade i den designen jag gillade fast större och att jag tänkte göra mig min egen så tipsade han om grannen, som är pensionär och snickrar en massa, att jag skulle kunna göra en beställning hos honom. Bra idé! Han fixar det 🙂

Vi pratade om brödspaden och frun berättade att hon hade bakat mängder av olika bröd och bullar från Saltås kokbok Smaker från Saltå Kvarn (provläs här) hon fått av mig och jag sa till dem att då får väl herrn göra två bakspadar på en gång. De berättade även om Saltås kanelbullerecept och att frun inte kommer baka några andra kanelbullar än de framöver, de var så goda så skulle jag baka sådana så skulle inte Ole låta några bli kvar till resten av familjen. Det lät ju lovande, så jag bestämde mig för att idag så skulle jag prova baka dem. Jag hittade inte aktivt kornmalt men fick tips i affären att det kan man beställa på nätet, men nyponmjöl fick jag tag i på hälsokosten. Kornmalten får jag lägga in en beställning på, Saltå skulle eventuellt ta hem både nyponmjöl och kornmalten framöver. Det är ju bra om man kan få tag i deras ingredienser på ett enkelt sätt om man nu skall baka enligt deras recept.

På förmiddagen handlade jag present till en 40-åring på jobbet som skall firas på måndag och köpte även en efterlängtad bok på Saltå som jag letat efter: Bakverksta’n, 295:- och värd varenda krona.

Bakvekstan av Manfred Enoksson

Kanelbullebakning

Steget jag hade problem med i första vändan av bakningen

Kontrollvägningen hoppade jag över

Snurren fick jag också till

På Järna Delikatesser handlade jag goda ostar, korvar, olivolja, balsamico mm till kollegan men även till oss här hemma. Det blir fint till det nybakade brödet i kväll med fikonmarmelad till, Saltås Gran Riserva Aceto balsamico di modena, en god olivolja och quittenmarmelad.

Jag började med Levainbrödet i torsdags kväll och sedan bakade jag färdigt det idag och det blev en variant med rågmjöl den här gången och där jag bytte ut 200 gram vetemjöl special mot 200 gram rågmjöl. Brödbaket blev färdigt kring 19.30 Dinkelmjölsvarianten förra gången blev lyckad. Den här gången tyckte jag blev än godare och Ole höll med. Här är dagens resultat:

Brödet på jäsning

Brödet bakas i ugnen 275 grader 15 min för att sedan, se nästa bild

Gräddas sedan i 230 grader till brödet har en innertemperatur på 98 grader

Färdigt bröd

Levain med råg

Jag satte en fördeg till kanelbullarna på jäsning i kylskåpet igår kväll, med en jästid på 12 timmar. Började baka kanelbullarna kring 12-tiden och fick hjälp av Jessica, Cornelia, Aliette och Robert. Det blev ett 80-tal kanelbullar och eftersom jag inte hann göra fyllningen tillräckligt lös första omgången bullar så blev det dubbel fyllning. Det var svårt att bre ut fyllningen.

Bästa kanelbullarna någonsin

Kanelbullar med dubbel fyllning!

Samtidigt som jag höll på med bullbaket så lagade jag lunch, en Vietnamesisk kycklingwok med ingefära:

2 pers, 15 minuters tillagningstid.

2 msk olja

1 liten lök, i klyftor

200 gram kycklingfilé, i tärningar

1 vitlöksklyfta, tunt skivad

2 msk ingefära, finhackad

1 1/2 msk honung

1 1/2 msk fisksås

1 1/2 msk soja

1/2 tsk ”fem kryddor”, kinesisk kryddblandning

svartpeppar

1 msk finhackad koriander

Hetta upp oljan i en wok. Woka löken i 3 minuter. Tillsätt kycklingen och woka ytterligare 3 minuter. Blanda i vitlök och ingefära och woka tills det doftar härligt. Tillsätt honung, fisksås, soja, ”fem kryddor” och peppar. Värm allt ytterligare 3 minuter, rör om hela tiden. Strö till sist över den finhackade koriandern. Gott med ris och sallad till.

Jessica och Cornelia åkte hem innan jag hann påbörja sista steget i brödbakningen men de fick med sig bullar och vildjäst hem och sedan när brödet var färdigt så åkte jag med barnen över till farmor och farfar med bullar och bröd. Ole kom under bullbaket hem och började hugga ved. När han kom in med en omgång ved stack jag till honom en bulle och han tuggade ett par tuggor och jag frågade honom hur de smakade. – Inte bra sa han. Varpå jag snabbt svarade med – nä, de smakar för bra, eller hur?! och han höll fullständigt med. Han gick länge med dåligt samvete för den bullen han med glädje klämt i sig och njutit av, och då gav jag ändå honom en av de mindre bullarna 🙂  Själv åt jag tre stycken, oups!  Hur många Aliette åt har jag ingen koll på, men många var det. Det blir bara bakning enligt detta kanelbullerecept här hemma framöver, de gånger jag beslutar mig för att göra bullar dvs, bakar bullar väldigt sällan. Det gick bra utan kornmalten men måste prova med nästa gång och förhoppningsvis märka skillnaden. Tror det har med jäsningen att göra, inte för att det var några problem med jäsningen den här gången.

En sak till, körsbärsurkärnaren som jag fick av mina föräldrar var precis en sådan som jag önskade mig och som finns hos Bagaren och kocken 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *