Dagbok Aliette

Fortsättning finns på vår gemensamma familjedagbok

2004

2 december 2004

Aliette fick för första gången prova något annat än mammas mjölk och te. Det blev en slurk morotsjuice och det verkade hon vara förjust i. Inga grimaser men en del hamnade utanför. Smakde gott i alla fall såg det ut som.

2 september 2004

Aliette har blivit en powersugare och kan vara färdig på 5 minuter, till skillnad från Robert som skulle ammas i 40 minuter eller mer. Idag har jag ätit massor av surströmming med lök så det blir spännade att se hur hon reagerar på mjölken efter det och hur mycket hennes mage tål. Jag har även laddat med massor av amingste.

26 augusti 2004

Idag fick ja se de två första leendena som Aliette gett mig och bara ett par dagar tidigare så var det pappa som fick uppleva det. Åh vilka underbara leenden. Jag smälter i hjärtat.

24 augusti 2004

Naveln sticker ut ganska mycket fortfarande och på torsdag skall jag prata med BVC-sköterskan om det är navelbråck.

Aliette har börjat att under natten eller tidiga morgontimman att suga på brösten i 2-2,5 timmar. Det är ganska så påfrestande, man är totalt låst och kan inte göra något. Så snart man tror hon somnat och drar ut bröstvårtan så vaknar hon till och vill suga igen. Hur skall detta gå, jag får ingen chans till att sova.

21 augusti 2004

Nu på kvällen ser det bättre ut igen med naveln. Kan de ha att göra med att hon sparat sig i drygt en vecka som gjort spänningar i magen så naveln putat. Får se hur det ser ut under morgondagen.

20 augusti 2004

Aliette har inte bajsat på över en vecka från att ha bajsat regelbundet flertalet gånger per dag, men idag så släppte den äntligen och det kom rejält två gånger. Navel har putat ut mycket så vi misstänkt navelbråck. Men nu på kvällen ser det bättre ut igen. Kan de ha att göra med att hon sparat sig i drygt en vecka som gjort spänningar i magen så naveln putat. Får se hur det ser ut under morgondagen.

8-16 augusti 2004

En härlig semester i Kersebo med varmt soligt väder, första resan till Kersebo för Aliette. Enda problemet vi hade var alla dessa myggor man fick jaga hela natten och de fanns överallt ute på dagen, även i den starka gassande solen.
Läs mer i Roberts dagbok om vad som hände under semestern.

4 augusti 2004

Jaha då blev mamma utsatt för första sprutlackeringen någonsin. Jösses jag trodde aldrig det kunde vara sådant tryck i den lilla tjejen och så mycket. Robert bajsade aldrig ner mig men Ole så det var väl min tur den här gången :-D

31 juli 2004

En härlig grillkväll blev det hos Lillan och Viktoria. Pia med Elinor och Lisa med Emma var där men stackars storebror Robert, vår Robert, fick inte följa med. Snart så får han i alla fall träffa förskolekompisarna igen. Det är inte roligt att vara hemma med Aliette, pappa och mamma hela dagarna.

Aliette är en stark tjej som redan kan lyfta på huvudet och se sig omkring. En nyfiken tjej har vi som gärna följer med i vad man gör om tillfälle ges.

29 juli 2004

Idag blev det premiärbad i badbaljan för Aliette. Det var så skönt så att få glida ner i det varma vattnet och bara sväva.

Stackars Robert har äntligen fått penicillintabletter istället för det äckliga flytande penicillinet. Alla andra i familjen verkar ha klarat sig från svinkopporna men mamma fick istället urinvägsinfektion med samma bakterie.

23 juli 2004

Idag åkte Aliette och jag till frisören. Hon sov så sött under hela tiden och efteråt så blev det lite mat innan vi åkte hemåt med ett stopp hos Cissi för att låna lite kläder i mindre storlek (50) efter Alex. Allt efter Robert är ju från 56 och uppåt.

Vädret var toppen, 22 grader varmt och Aliette låg ute i vaggan och myste medan Robert lekte i poolen med håv och mängder med leksaker och stenar han kastat däri. Grannen Pia tittade förbi.

Natten till idag var en natt då Aliette var mer vaken än hon varit tidigare, ögonen plirade och hon tittade sig runt omkring på omvärlden mer än förut. Tidigare var det mest sova direkt efter maten. Även på tidiga kvällen så var
hon riktigt nyfiken och vi satt och pratade lite med varandra och gjorde miner.

22 juli 2004

Idag kom farmor på besök och träffade Aliette för första gången även farbror Nico och Sandra. Senare tittade även grannarna Ivan och Monika in för att säga välkommen till världen.

19 juli 2004

Annika Carlsson, blivande gudmor till Aliette, kom förbi och hälsade på.

18 juli 2004

Ett andra försök till att helamma under natten gjordes. Amningen hade gått jättebra och Aliette hade gått upp 25 g.

Idag fick vi åka hem på permission från neo och skall tillbaks på tisdag efter 13:00 för utskrivning om allt är bra. Åh vad jag längtar hem till en lugn och skön stund hemma och min egna säng. Att få krama och mysa med Robert.
Väntan på Ole tills han kom för att hämta oss kändes lång. Trots att det skulle vara skönt att komma hem så kändes det även lite vemodigt att åka, har ju träffat nya människor och andra små bebisar som man kommer sakna. Det var fler som fick åka hem på permission idag.

Mormor och morfar kom förbi på kvällen och hälsade på för första gången.

17 juli 2004

De här dagen Idag trodde jag att jag skulle få sova hemma eftersom det inte fanns något ledigt familjerum för natten. Men det skulle jag definitivt inte göra eftersom jag börjat helamma så de ordnade in en BB-säng till sal 6 som var tom. Där skulle jag och Aliette sova under natten. Det kändes skönt.

16 juli 2004

Mjölken har runnit till och ett första försök till att amma på heltid gjordes och jag tillmatade bara 10 vid ett nattmål och sedan inget vid sista tidiga morgonmålet. jag gav henne inte mer än 10 ml för jag märkte redan dagen innan att hon började få upp mer mat efter att jag ammat och sedan sondat fullt med ca 40-50 ml.

Hon hade gått ner 5 g efter det. Det kändes tuft och jag blev riktigt ledsen och kände att snart så ger jag upp. När jag pumpar kommer det inte mycket så hur mycket får hon i sig egentligen.

De barnskötarna som var där såg till att Aliette genast fick ersättning igen i en mängd som gjorde att hon skulle komma upp i 50ml. Vi gjorde en vägningskontroll före och efter amning. Det visade sig att hon fick i sig 30 ml vid första vägningen, sedan ammade jag vidare efter det och då vid vägningen en kort stund efter visade vågen ytterligare +10ml vilket innebar ett mål på 40 ml.

På eftermiddagen kom nya barnsköterskor, de var underbara och jag fick massor av stöd från dem, och jag fick av de höra att man skall ”svälta” barnet när man går över från ersättning till helamning. Nu är ju barnet vant med att suga lite och ändå bli mätt i magen i och med sondningen. Det är fullt normalt att de går ner först när man övergår till amning helt och hållet. barnet måste ställa in sig på att suga mer och kanske lite oftare för att bli mätt. Det kändes toppen att få höra det och att det är inget fel på mig utan att det är ok att hon tappat i vikt, bara 5 g men det kändes på de andra barnskötarna som det var panik och hon måste genast sondas.

Jag tog med Aliette i en lånebarnvagn på avdelningen ut till parken och satte mig på en bänk i skuggan och ammade. Det kändes som hon fått i sig mer på 25 minuter i parken än 45 minuter inne. Jag var lycklig igen.

15 juli 2004

Idag fick Aliette sist av kompisarna flytta in i sal 5 och jag tror att vattenbädden, som ersatte värmebädden, togs bort.

14 juli 2004

Första natten fick jag möjlighet att sova länge för Aliettes bilirubinvärde hade stigit igen och hon fick sola 12 timmar. Men inte sov jag så mycket för det, kikade till henne på sal 4 lite titt som tätt. Hon gillade inte att ligga naken så till slut fick barnsköterskan lägga en liten tunn bomullsfilt över lilla magen. Och skyddet för ögonen drog hon konstant i.

Idag tror jag hon rykte ut sonden ett par gånger, hon gillar den verkligen inte och eländigt är det när de sätter i en ny.

13 juli 2004

Idag fick jag flytta ner till neonatalens familjerum som de bokat 3 heldagar för mig och Aliette. Jag trodde det bara först var en natt men blev så glad att få tillbringa hela 3 dygn med henne.

10-12 juli 2004

Det var så tomt på BB utan Aliette hos sig och jag sprang fram och tillbaks mellan BB och neo. Tur att det bara var att ta hissen 2 trappor ner. Allt kändes jobbigt och det kändes stressigt. Man skulle äta frukost, gå ner till neo, amma, sonda, pumpa, upp igen äta lunch, ner igen, amma, sonda, pumpa, upp igen äta middag, ner igen, amma, sonda, pumpa, upp igen äta kvällsmat, ner igen, amma, sonda, pumpa, upp igen försöka sova lite under natten.

Sondningen skulle göras var tredje timme och det blev tight i schemat.

Den 11 juli så har man gjort en DAT som visar att Aliette är positiv vilket innebär att hon har förhöjt bilirubin på grund av Rh Immunisering med Anti-C och Anti-e och får sola 12 timmar. Mina antikroppar har alltså påverkat henne, trots att mina titrar inte ökat.

Aliette fick ligga på värmebädd när hon föddes hade hon bara en kroppstemperatur på 34 °C.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Familjelivet i Järna