Första misslyckade brödbaket

Jag frågade för inte så länge sedan en kollega hur det gått med hans surdegsbakning. Han hade lagt av för tillfället för han hade under vintern misslyckats gång på gång och jag förstod inte varför han gjorde det. Jag hade ju inga problem som helst, hur kan man misslyckas?

Jag skulle som vanligt göra nytt levainbröd men vildjästen var slut och jag hade gjort ny. Jag gjorde som jag alltid gjort när jag gjorde vildjästen och när jag gjorde brödet. Men redan när jag var inne på tredje dagens blandning så märkte jag att det var väldigt smetigt och lös och inte så kletigt och segt som det skall vara. Jag blandade ändå sista satsen och satte degen på jäsning i jäslådan. Det tog tid att jäsa och när jag skulle göra första vikningen efter 30 minuter så var det riktigt smetigt och allt bara föll ihop i lådan. Jag lät allt jäsa utan fler vikningar och i jäskorgar. När jag sedan vände upp de extra långtidsjästa på bakspaden så sjönk det ihop något och det blev platta bröd i ugnen. Det gick att äta med nöd och näppe i brist på annat och jag har ingen aning om vad som var fel. Jag får  göra nya försök framöver. Kan det vara vildjästen som inte är bra, över- eller underjäst, rester av diskmedel i någon av burkarna eller för lång jästid i för varmt rum för levainjäsningen…?

Jag har misslyckats och har ingen aning om varför?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *