Nybörjarkurs i surdegsbakning på Skillebyholm (dag 2)

Igår var första tillfället på kursen i surdegsbakning för nybörjare ute på Skillebyholm i Järna.

Vi samlades kl 15:00, själv var jag något sen eftersom jag var tvungen att jobba fredagen och slutade strax före 15:00. Manfred Enoksson (bagare på Saltå) hade startat med sin föreläsning och de andra fikade. Jag hoppade över fiket så länge och tog det till middagen istället.

Vi fick göra våra surdegsstarter under första kvällen och i morgon skulle vi börja utvärdera resultatet och baka vidare. Vi pratade under dessa dagar om vad som kan gå fel, hur man räddar surdegsstarter och surdegar. Vi pratade om mjölernas olika egenskaper, hur surdegsstarter och surdegar skall se ut, lukta, kännas, smaka och hur de skall låta. Vi fick lära oss knådningstekniker och att lyssna på när degen är färdigknådad i en maskin istället för att gå efter tider. Vi pratade om olika sätt att jäsa degarna, kallt och varmt. Vi pratade om degtemperaturer och hur man uppnår rätt degtemperatur för jäsning mm.

Det var riktigt roligt och det kom många frågor både från deltagare och från Manfred som satte oss på prov.

Middagen den första dagen var en god morotssoppa och bulgur med bröd och ost till. Dag nummer två fick vi till lunch en god tomatsåsröra med tonfisk i och basmatiris till samt en sellerisallad och grönsallad till och tillbehör. Alltid god mat från kocken på Skillebhyholm.

Dag 1 pågick från 15:00- ca 19:00 och dag två 08:00- ca 15:00.

Bilder från dag 2:

Finns det kompletterande upplysningar från kursen till bilderna så maila mig gärna dem på ”smusan69 snabela hotmail punkt com”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *